CD&V-meerjarenplan bestaat uit veel lege dozen

Op 19 december 2019, over deze onderwerpen: In de pers, Oppositiewerk

Op 19 december stelde het CD&V-gemeentebestuur haar meerjarenbegroting voor. De grote krijtlijnen zeg maar op basis waarvan het schepencollege onze gemeente de komende jaren verder wil besturen. Helaas stelt N-VA Zandhoven vast dat het meerjarenplan van burgemeester Van Hove en zijn schepencollege bestaat uit veel lege dozen.

Algemeen, vaag én niet transparant
N-VA-gemeenteraadslid Marijke Lambrechts is ontgoocheld over het plan, simpelweg omdat die plannen té algemeen en té vaag zijn.

“Het is niet duidelijk naar welke concrete projecten het belastinggeld van de Zandhovenaar precies zal gaan. Het meerjarenplan staat vol algemene doelstellingen, maar van concrete maatregelen is geen spoor te bekennen. Telkens ontbreekt het aan antwoorden op de simpele vragen: Wat gaat er nu specifiek gebeuren? Hoe wordt het concreet gerealiseerd? En hoe wordt het betaald?”, zegt ze.

Een kleine bloemlezing:
ACT-2.2.1. We concretiseren onze visie op het beheer van het aanwezige bomenpatrimonium op het grondgebied (budget: 20.000 € investeringen).
ACT-2.5.3. We zorgen ervoor dat alle inwoners zich duurzaam, milieubewust en verkeersveilig kunnen verplaatsen (budget: 584.043 € uitgaven + 425.000 € investeringen).
ACT-.3.1.3. We creëren een gunstige voedingsbodem voor een optimale vrijetijdsbeleving (budget: 642.640 € saldo uitgaven).
ACT-3.1.4. We koesteren en verstevigen het socio-cultureel weefsel in Zandhoven en in de deeldorpen (budget: 114.663 € uitgaven + 210.000 € investeringen).
ACT-3.2.1. In Pulle geven we onze gebouwen een nieuwe bestemming en stellen deze ter beschikking (budget: 500.000 € investeringen).
ACT-4.2.2. We schenken aandacht aan de verschillende vormen van dementie en gaan hiermee aan de slag (budget: 7.200 € uitgaven).

“Het meerjarenplan is een allegaartje van algemeenheden en dubieuze omschrijvingen, telkens zonder enige gedetailleerde toelichting of concrete maatregelen. Hoewel het CD&V-gemeentebestuur in zijn verkiezingsprogramma wel concrete beloftes kon maken, blijkt het nu moeilijk om deze om te zetten in het meerjarenplan naar daadwerkelijke actieplannen”, besluit Lambrechts.

Verhoging vergoedingen gemeenteraadsleden onbegrijpelijk
Tom Van Bergen vindt het onbegrijpelijk dat het CD&V-gemeentebestuur de gemeenteraadsleden een verhoging van de presentiegelden toekent van +15 procent vanaf 2020.

“In tijden van besparingen valt dit toch moeilijk te verklaren. Zeker als we zien dat het Vlaams Parlement overeengekomen is om 6 procent te besparen op de werkingskosten van het Vlaams Parlement én op de dotaties voor de partijen.

Het wordt des te schrijnender als we opnieuw moeten vaststellen dat de subsidies voor sport-, jeugd- en alle andere Zandhovense verenigingen ongewijzigd blijven. De subsidies aan de voetbalverenigingen werden al meer dan 30 jaar (!) niet meer aangepast.”

Schulden stijgen
De Zandhovense gemeentelijke schuldenberg stijgt verder door de komende legislatuur. De financiële schulden zijn gebudgetteerd op 8.268.346 € per 31/12/2020 en zullen toenemen tot 10.082.649 € eind 2025, ofwel een stijging van 22%!

Megalomane prestigeprojecten
N-VA-fractievoorzitter in de gemeenteraad Monique Suls vindt het schrijnend dat het CD&V-schepencollege er blijft voor opteren om zwaar te investeren in megalomane prestigeprojecten.

“Het nieuwe vrijetijdscentrum in Zandhoven is gebudgetteerd op 5.500.000 €. Het is jammer te moeten vaststellen dat de deelgemeenten nog steeds stiefmoederlijk behandeld worden. Door dergelijke megalomane investeringen worden weer te weinig middelen uitgetrokken voor verkeersveiligheid. Ook in de komende legislatuur zijn de heraanleg van de veel in een erbarmelijk verkerende Zandhovense fietspaden, zoals de Dennenlaan, Pulsebaan en Schildebaan geen prioriteit voor het CD&V-gemeentebestuur.”

Zeldzame ziekte ‘Planomanie’
Ward Peeters vreest dat het CD&V-gemeentebestuur lijdt aan een zeldzame doch dure ziekte Planomanie: “We moeten jammer genoeg vaststellen dat het gemeentebestuur bij de regelmaat van de klok werk wil maken van een plan, ontwerp of studie. Zo wil het gemeentebestuur plannen opmaken voor zaken als een bouwcode (40.000 €), een ruimtelijk plan (60.000 €), een detailhandelsvisie (10.000 €), bermbeheer (5.000 €), een bomenbeheersplan (20.000 €), een klimaatactieplan (15.000 €), een mobiliteitsplan (60.000 €), een IT-plan, een vuilnisbakkenplan, een asbestafbouwplan, een kerkenplan, een CO2-uitstootverminderingsplan, actieplan voor Viersel, enzovoort, enzovoort. De opmaak van de plannen kosten handenvol geld en neemt veel tijd in beslag. Zeker ook omdat er toch heel veel kennis binnenshuis is bij onze gemeentediensten. Het is vreemd dat er een bepaalde onweerstaanbare drang is om voor elk project eerst een plan of ontwerp op te maken. Eigenlijk erkent het gemeentebestuur dat het nog geen idee heeft hoe ze wat wil aanpakken.”

Ruim de tijd
“Het CD&V-gemeentebestuur had nochtans meer dan een jaar de tijd om haar verkiezingsbeloftes om te zetten in concrete actieplannen. Bovendien is het CD&V-gemeentebestuur sinds 1976 éénzijdig aan de macht in Zandhoven. Je zou toch mogen veronderstellen dat het schepencollege onderhand weet waar de concrete bestuurlijke prioriteiten liggen”, licht N-VA-gemeenteraadslid Oliver Vertruyen verder toe.

Constructieve oppositie
N-VA Zandhoven blijft dus op zijn honger zitten. Het voorgestelde meerjarenplan blijkt tal van lege dozen te bevatten. Voor N-VA Zandhoven ontbreekt het CD&V-meerjarenplan aan ambitie. Geen concrete acties naar klimaatmaatregelen, geen acties om het wonen betaalbaarder te maken voor de eigen inwoners, geen concrete antwoorden op de problematiek rond mobiliteit en sluipverkeer. Het enige dat we weten is dat er plannen zullen opgemaakt worden, veel plannen.

“Het Zandhovens schepencollege is een kei in het optrekken van een rookgordijn. Het is duidelijk dat ze het meerjarenplan hebben ingevuld, enkel en alleen omdat het wettelijk verplicht is. Het feit dat het algemeen, vaag, niet transparant en weinig ambitieus is getuigt van weinig respect voor de Zandhovenaars en de oppositiepartijen die nog steeds de meerderheid van de Zandhovense kiezers vertegenwoordigen.. Niettemin zullen wij steeds constructief blijven meewerken om zoveel mogelijk nuttige zaken te blijven realiseren”, besluit Monique Suls.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is