Groen licht voor restauratie Huisje Regina, het Kerk- en Armenhuis in Pulderbos

Op 26 april 2022, over deze onderwerpen: In de pers, Publicaties

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) zet het licht op groen voor vier grote restauratieprojecten in Antwerpen. De Vlaamse overheid kent hiervoor een premie van 3.806.589,35 toe. “De afgelopen decennia is de wachtlijst voor restauratiepremies steeds langer geworden. Door de regelgeving te wijzigen en in te zetten op standaardpremies die onderhoudswerken, beheerswerken en kleine totaalprojecten financieren en die een beperkte administratieve actie vragen, zorg ik ervoor dat de wachtlijst niet meer aandikt. Daarnaast wordt de historische wachtlijst afgebouwd. Deze drie projecten kwamen daarvoor in aanmerking”, aldus minister Matthias Diependaele. “Investeren in ons onroerend erfgoed draagt in de eerste plaats bij tot werkgelegenheid in de bouw- en restauratiesector. Maar door ons patrimonium te gebruiken als cultureel en toeristisch uithangbord levert deze investering op termijn ook een economische meerwaarde op. We maken van Vlaanderen een aantrekkelijke plek om in te wonen, om te ondernemen, te bezoeken en van te genieten.”

Naast de restauratie van de Sint-Amanduskerk in Geel (1.118.698,24 euro), de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouwkerk en Sint-Job in Arendonk (1.646.302,16 euro) en het Sint-Jan-Berchmanscollege in Antwerpen (790.788,29 euro), zal ook het Kerk- en Armenhuis in Pulderbos een restauratiepremie van 250.800,66 euro toegekend krijgen.

Het Kerk- en Armenhuis Pulderbos in Zandhoven, beter gekend als Huisje Regina, wordt volledig gerestaureerd zodat het nadien in gebruik genomen kan worden als woning. Volgende werken zullen worden uitgevoerd: stabiliteitswerken, dakwerken, vloeren en muren worden aangevuld en gerestaureerd. Het buiten- en binnenschrijnwerk zal worden hermaakt. De totale kosten voor de herstelling van Huisje Regina zijn geschat op meer dan 500.000 euro. Het resterende bedrag zal bijgepast worden door de kerkfabriek.

N-VA-ondervoorzitter Conny Van den Heuvel, zelf wonend in Pulderbos, is verheugd dat het dossier eindelijk in een stroomversnelling komt: “De historiek van het kerk- en armenhuis gaat terug tot het einde van de 16e eeuw. Het gebouw is één van de oudst bewaard gebleven woonhuizen van Pulderbos. De woning was vanaf de bouw tot 1868 de verblijfplaats van de pastoors en onderpastoors van de parochie, daarna werd het aan particulieren verhuurd. Sinds 1976 behoort het kerk- en armenhuis tot het beschermde cultuurhistorisch landschap ‘Dorpskern Pulderbos’. We zijn enorm blij dat dit Zandhovens stukje erfgoed eindelijk in ere zal hersteld worden.”

Meer info over het monument: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/aanduidingsobjecten/5591

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is