In Het Laatse Nieuws vandaag: "Dit zijn de kandidaten voor N-VA en hun plannen voor Zandhoven"

Op 18 september 2024, over deze onderwerpen: In de pers, Verkiezingen 2024

Op zondag 13 oktober trekt ook Zandhoven naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. HLN stelt alle partijen uit Zandhoven en hun kandidaten aan u voor. Johan Steylaerts (54) staat bovenaan de lijst van N-VA. “Volgens ons zijn niet alle deeldorpen in de voorbije jaren voldoende aan bod gekomen”, zegt Steylaerts. “Wij willen stevig investeren in de fietsinfrastructuur van Groot-Zandhoven.”
Kristof De Cnodder

1. De lijsttrekker: Johan Steylaerts (54)

N-VA Zandhoven pakt bij de komende gemeenteraadsverkiezingen uit met een ‘wit konijn’ als boegbeeld. Ondernemer Johan Steylaerts, een geboren en getogen Zandhovenaar, krijgt van de partijafdeling het volste vertrouwen als lijsttrekker.

Steylaerts, die getrouwd is met Renilde en vader is van zoon Kevin, smijt zich ook volledig in deze campagne. Hij zette zelfs zijn werk in de bouwsector even on hold om zich op de verkiezingen te richten. Tijdens de voorbije federale verkiezingen draaide Steylaerts trouwens al warm. Toen haalde hij van op de achttiende plaats van de Antwerpse N-VA-lijst meteen meer dan vijfduizend stemmen binnen. “Dat knappe resultaat overtrof al mijn verwachtingen”, zegt de politieke nieuwkomer. “Het gaf me een enorme boost om verder te gaan in de politiek.”

In de eigen gemeente is Johan Steylaerts bij veel mensen bekend als de voorzitter van voetbalclub K. Zandhovense SK. Sinds Steylaerts acht jaar geleden aan het roer kwam, steeg de club van derde naar eerste provinciale. “Het voetbal is echt een passie van mij”, glimlacht Steylaerts. “Ik heb gezien wat je met een vereniging kan bereiken. Ook met de gemeente denk ik dat we nog mooie stappen kunnen zetten. In de voorbije jaren kwam er vanuit verschillende hoeken de vraag om me politiek te engageren. Het verhaal van N-VA sprak me het meest aan. De partij barst van de ideeën om Zandhoven een mooiere, transparantere en aangenamere plek te maken.”

Welk project of welke realisatie van de voorbije zes jaar vindt u echt geslaagd?

“Het verbod op zwaar doorgaand verkeer in de dorpskernen van Massenhoven en Zandhoven heeft de leefbaarheid verbeterd. De ingreep was een schoolvoorbeeld van intergemeentelijke samenwerking, want ook buurgemeente Ranst moest enkele maatregelen nemen om zo’n verbod mogelijk te maken. Mede dankzij de medewerking van Ransts burgemeester Johan De Ryck kon een gezamenlijke oplossing worden gevonden voor een bestaand probleem.”

Wat kon beter?

“De aanpak van grote projecten in onze gemeente liet ernstig te wensen over. Een treffend voorbeeld is het dossier van het nieuwe intergemeentelijke zwembad, dat door achterkamerpolitiek nooit van de grond kwam. Het cd&v-gemeentebestuur koos er in 2021 voor om met de gemeente Zoersel in alle stilte exclusieve onderhandelingen te voeren met Studio 100 voor de bouw van een Plopsaqua-bad in Pulderbos. Dit megalomane project zou jaarlijks honderdduizenden gezinnen uit heel Vlaanderen naar Zandhoven lokken. Had de gemeente vanaf het begin open kaart gespeeld en een realistischer dossier opgemaakt, dan hadden we mogelijk nu al een functionerend zwembad in onze regio gehad.”

“Daarnaast verloopt de realisatie van het vrijetijdscentrum niet volgens plan. Bovendien vervalt men in een oud zeer: onzorgvuldig budgetbeheer. De oorspronkelijk geraamde bouwkost voor het vrijetijdscentrum - 3,5 tot 4 miljoen euro - is inmiddels meer dan verdubbeld. De huidige raming ligt tussen de 7,5 en 8 miljoen euro. Hoewel de stijgende kosten van bouwmaterialen en lonen hier zeker een factor in zijn, rechtvaardigt dit geenszins zo’n aanzienlijke budgetoverschrijding.”

Wat is uw absolute topprioriteit voor de volgende bestuursperiode, als u mee kan besturen?

“Wij zouden stevig willen investeren in de fietsinfrastructuur van Groot-Zandhoven. Om te beginnen moet er dringend iets gebeuren aan de huidige, vaak erbarmelijke fietspaden. Daarnaast is het van groot belang om de zogenaamde missing links in te vullen. Denk bijvoorbeeld aan een deel van de Molenheide in Pulderbos, de Boudewijnlaan en de Dennenlaan in Pulle en de Vierselbaan in Zandhoven.”

“Verder zien we veilige fietsoversteekplaatsen op de N14 als een absolute prioriteit en willen we fietspaden veilig scheiden van de rijbaan. We wensen ook de trage wegen te vervolledigen en te voorzien van slimme verlichting, zodat de die verbindingen tussen dorpskernen en naburige gemeenten zowel veiliger als toegankelijker worden.”

Hoeveel zetels behaalt u op 13 oktober, wie is uw favoriete coalitiepartner en met wie gaat u liever niet in zee?

“We hopen op twaalf zetels in de gemeenteraad, want alleen dan zijn we zeker dat we mee beleid kunnen voeren. Maar op dit moment is het nog onzeker hoe het zal uitpakken. De kiezer beslist wie met wie in gesprek moet gaan om een nieuw bestuur te vormen.”

“Zelf hebben we geen voorkeur voor een specifieke coalitiepartner en staan we open voor gesprekken met iedereen. Als we de kans krijgen om het initiatief te nemen, zullen we met alle partijen rond de tafel gaan zitten. Wij zijn allemaal inwoners van Zandhoven die het beste voorhebben met onze gemeente. Daarom is het vanzelfsprekend dat we naar elkaar luisteren.”

2. Wie staat er op de lijst?

  1. Johan Steylaerts (54); project manager bouwsector
  2. Conny Van den Heuvel (63), leerkracht
  3. Bram Cools (41), notarisklerk
  4. Peter Smets (36), accountant
  5. Heidi Van der Elst (53), bediende
  6. Anke Van Hoof (37), communicatieverantwoordelijke
  7. Aron Sempels (31, preventieadviseur
  8. Jens Van den Brande (35), technisch manager
  9. Mats Sterkens (25), relatiebeheerder beleggen banksector
  10. Christel Fierens (57), bediende
  11. Ann Corda (47), bediende
  12. Monique Suls (61), HR payroll specialist
  13. Dieter Stulens (47), commercieel directeur
  14. Ria Bollansée (77), zorgverlener op rust
  15. Martine Ghielens (61), winkelverantwoordelijke
  16. Renée Stuck (56), bestuurder
  17. Sébastien Lefèvre (38), teamleader
  18. Wendy Robbe (51), HR officer
  19. Paul Nagels (62), analist-programmeur
  20. Werner Van Nuffelen (50), hoofdoperator chemiesector
  21. Ward Peeters (32), verzekeringsmakelaar
  22. Lydia Fleurent (71), maatschappelijk werker op rust
  23. Oliver Vertruyen (44), medewerker De Lijn

3. Dit zijn hun plannen voor Zandhoven

Transparant en neutraal bestuur

“Elke Zandhovenaar moet kunnen rekenen op een eerlijke en objectieve behandeling door het gemeentebestuur. Heldere procedures en transparante beslissingen laten geen ruimte voor vriendjespolitiek of enige vorm van corruptie. Verder willen we de gemeenteraadszittingen live streamen en willen we de mogelijkheid bieden tot inspraakmomenten.”

Ondersteuning verenigingsleven

“Ook de lokale verenigingen moeten gelijk en eerlijk worden behandeld. Maar vooral willen we dat er eindelijk, na 35 jaar, een verhoging komt van de gemeentelijke subsidies voor onze verenigingen. Zo kan het verenigingsleven toegankelijk en betaalbaar blijven voor jong en oud.”

Kinderopvang

“Veel werkende ouders ervaren tijdens de vakanties stress en logistieke problemen door het gebrek aan geschikte opvang voor hun kinderen. Daarom willen wij het aanbod van de Grabbelpas uitbreiden en een speelpleinwerking oprichten. Zulke initiatieven bieden een gestructureerde omgeving voor kinderen van verschillende leeftijden, met sportieve spelletjes en leuke buitenactiviteiten.”

Veilige mobiliteit

“Zoals ik eerder al zei in dit interview: een inhaalbeweging voor de (her)aanleg van fiets- en voetpaden dringt zich op. We willen ook de doorstroming tussen de dorpen en buurgemeentes verhogen. In dat opzicht zouden we de slagboom aan de Reebergenlaan willen verwijderen.”

Infrastructuurprojecten

“N-VA wil een groot masterplan om de oude bibliotheek en de gemeentelijke school in Zandhoven grondig te herinrichten. Daarnaast willen we een modern en goed uitgerust veiligheidscentrum oprichten. Dit centrum zou de centrale hub moeten worden voor politie, brandweer en medische noodhulp.”

4. Dit vindt N-VA over drie hot topics die leven in Zandhoven

Aandacht voor deeldorpen

“Wat ons betreft zijn niet alle deeldorpen in de voorbije jaren voldoende aan bod gekomen. Alle grote infrastructuurprojecten (sporthal Het Veld, evenementenzaal De Populier, het vrijetijdscentrum, enzovoort) worden gerealiseerd in Zandhoven. Dit terwijl er nog specifieke noden zijn in de andere dorpen. N-VA wil een meer gespreide aanpak, waarbij elke deelgemeente de nodige (investerings)aandacht krijgt.”

Kortparkeren in handelskern

“Volgens ons is er nood aan extra parkeerplaatsen in Zandhoven-centrum. Door alle woonprojecten die er in de afgelopen tijd zijn bijgekomen, is dat echter moeilijk uitvoerbaar. Om de zelfstandigen te ondersteunen, zouden we eventueel een beperkte blauwe zone willen invoeren, bijvoorbeeld van 9 tot 17 uur.”

Intergemeentelijk zwembad

“Zwemwater in de nabije omgeving is een must. Uitwijken naar het zwembad van Lille mag slechts een tijdelijke oplossing zijn. Eigenlijk is dat te ver rijden voor onze scholen. Daarom ondersteunen we het project van een nieuw intergemeentelijk zwembad in Nijlen. Wij wensen geen subtropisch zwemparadijs met de bijhorende verkeerschaos. We verkiezen een compact lokaal zwembad waar scholen en gezinnen terecht kunnen om betaalbaar te zwemmen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is