N-VA steunt petitie om de Herentalsebaan te Viersel open te houden tijdens aanleg oversteekplaatsen

Op 5 februari 2023, over deze onderwerpen: In de pers, Oppositiewerk

Vanaf 20 februari zal gestart worden met de aanleg van twee oversteekplaatsen op de Herentalsebaan in Viersel. De werken zullen plaatsvinden ter hoogte van de Watersportlaan/Venstraat en van de Parochiestraat/Vilderhaag en duren minstens 14 weken. Tijdens deze periode worden de kruispunten volledig afgesloten. Het doorgaand verkeer zal worden omgeleid langs de brug van Massenhoven (N14) en de Vierselbaan. N-VA-gemeenteraadslid Ward Peeters drong tijdens de gemeenteraad van 26 januari bij het cd&v-gemeentebestuur aan om de aannemer aan te manen de Herentalsebaan niet te onderbreken en één rijvak vrij te houden voor het doorgaand verkeer in beide richtingen.

N-VA-gemeenteraadslid Ward Peeters licht toe: "N-VA Zandhoven kreeg de laatste weken verontrustende berichten vol onbegrip en verwondering van inwoners uit Viersel en Zandhoven. Voor de tweede keer in korte tijd zal Viersel weer deels afgesloten worden van de buitenwereld. We steunen uiteraard elke maatregel die het cd&v-gemeentebestuur neemt ter verbetering van de verkeersveiligheid. Echter is de bezorgdheid groot dat dit wel eens de doodsteek zou kunnen betekenen van de nog enkele zelfstandige buurtwinkels in Viersel."

Tijdens zijn betoog haalde Peeters aan dat het verkeer tijdens de aanleg van de oversteek in de Dennenlaan gedurende een veel langere periode afwisselend over één rijstrook kon rijden. Het antwoord van burgemeester Van Hove dat er ook een buis onder het wegdek moest geplaatst worden ter hoogte van de Venstraat waardoor de baan volledig diende afgesloten te worden is echter een flauw argument. De realiteit leert ons immers dat het plaatsen van dergelijke ondergrondse buis op een veel korter tijdspanne kan gebeuren. "We zijn bezorgd voor de bewoners en de handelaren", besluit Peeters. "We hopen dat het cd&v-gemeentebestuur luistert naar onze oproep en deze van vele Vierselnaars en er bij de aannemer op aandringt om de Herentalsebaan open te houden. Met het huidige verkeersinfarct op de N14 tussen Massenhoven en de Lammerenberg lijkt ons dit trouwens geen overdreven luxe."

In de nasleep van de gemeenteraad startte Vierselnaar Dominic Rooms namens de vele inwoners, handelaars en klanten een petitie-verzoekschrift gericht aan het College van Burgemeester en Schepenen. Daarin verzoekt hij de Herentalsebaan tijdens de aanleg niet te laten onderbreken en om een eventueel toch noodzakelijke onderbreking tot het strikte minimum te laten beperken. De petitie zal tot uiterlijk 15 februari ter ondertekening voorliggen in ’t Vierseliertje en in café De Cruyk. Hieronder vindt u alvast een kopie van de brief:

PETITIE-VERZOEKSCHRIFT i.v.m. de aanleg van twee toegangspoorten in de Herentalsebaan te Viersel.

Aan het College van Burgemeester en Schepenen Liersebaan 12, 2240 – Zandhoven

Geacht College,

Wij, inwoners en handelaars van Viersel, alsook onze klanten,

Stellen vast, via de krant Gazet van Antwerpen en via Uw bewonersbrief van 19 januari, dat vanaf 20 februari op de Herentalsebaan in Viersel, ter verhoging van de veiligheid, twee toegangspoorten zullen aangelegd worden, maar dat daarbij gedurende twee maal zeven weken (dit onder voorbehoud van weerverlet en onvoorziene omstandigheden) de kruispunten volledig zullen afgesloten worden en dat alle doorgaand verkeer zal omgeleid worden via de N14 (Massenhoven), Vierselbaan en Hofstraat.

En verzoeken hierbij om de Herentalsebaan tijdens de aanleg NIET te laten onderbreken en steeds één rijvak vrij te houden dat in beide richtingen afwisselend kan gebruikt worden door middel van verkeerslichten. Zo niet om een eventueel noodzakelijke onderbreking tot het strikte minimum te laten beperken.

En dit omdat de handelaars reeds de maandenlange onderbreking bij de bouw van de kanaalbrug hebben moeten overleven, omdat zowel de handelaars als de bewoners niet meer wensen om nog eens een onderbreking van minstens veertien weken te moeten slikken, omdat de middenberm in de Dennenlaan ter hoogte van de Keulsebaan ook werd aangelegd zonder de Dennenlaan te onderbreken, hetgeen dus wel mogelijk is, omdat er ook een omleiding komt door werken op de baan naar Nijlen, omdat de N14 in Massenhoven ook nu reeds meer dan verzadigd is tijdens de spitsuren.

In naam van de vele ondertekenaars, Rooms Dominic Watersportlaan 20 Viersel-Zandhoven.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is