U bent hier
N-VA Zandhoven wil een openbare computerruimte om Zandhovenaren te helpen met digitaal onderwijs
N-VA Zandhoven stelde op de gemeenteraad van 25 februari voor dat de gemeente Zandhoven gaat samenwerken met Digidak. Een Digidak ("digitaal dak") is een plek die vrij toegankelijk is tijdens de openingsuren en waar je gratis en onder begeleiding gebruik kan maken van computers, printer, scanner en internet. Het CD&V-gemeentebestuur wenste niet in te gaan op het voorstel van de N-VA en gelooft dat het organiseren van sporadische workshops een betere oplossing biedt.
De huidige gezondheidscrisis maakt opnieuw duidelijk dat de digitale kloof nog steeds aanwezig is in onze samenleving. Niet iedereen beschikt over een internetverbinding, computer of de nodige digitale skills om mee te kunnen stappen in de digitale omwenteling. Om de strijd aan te gaan stelde de N-VA het gemeentebestuur voor om een Digidak op te richten in onze gemeente.
Vrij toegankelijke openbare computerruimte
Een Digidak is een plek waar je gratis en onder begeleiding gebruik kan maken van computers, printer, scanner en internet. Je kan er ook in kleine groepen leren werken met computer en internet tijdens initiatiecursussen. Dit zowel op computer, tablet als smartphone.
Op een Digidak-locatie staan computers die iedereen gratis kan gebruiken. Zo kan je er op jouw tempo mee leren werken. Op regelmatige tijdstippen worden er vrije inloopmomenten georganiseerd waar vrijwillige begeleiders jou kunnen helpen met al je vragen. Ook worden er in kleine groepjes initiaties gegeven (werken met computer, tablet, smartphone, gerichter zoeken op het internet, Facebook, Cloud, fotobewerking, …). Deze initiaties zijn gratis, enkel is voorafgaandelijk inschrijven wel telkens noodzakelijk.
Heel wat omliggende gemeenten in onze provincie hebben inmiddels een Digidak-locatie, zoals Wijnegem, Schilde, ’s Gravenwezel, Zoersel (3), Vorselaar en Wijnegem.
CD&V gaat niet mee in het verhaal
Hoewel N-VA benadrukte dat een Digidak heel wat voordelen heeft zoals het vrij toegankelijk zijn, specifieke oplossingen bieden voor specifieke problemen, etc. werd het voorstel van de N-VA-fractie weggestemd. Het gemeentebestuur opteert ervoor om (opnieuw) sporadische workshops te organiseren.
N-VA-fractievoorzitter Monique Suls reageert dan ook ontgoocheld: “Het organiseren van sporadische workshops vult de noden die er vandaag zijn in onze gemeente niet in. Een Digidak zou heel wat meer flexibiliteit bieden en inspelen op specifieke problemen. Door nu en dan workshops te organiseren kunnen we geen antwoord bieden op dringende problemen.”
Meer info over Digidak vindt u hier: https://digidak.be.