N-VA Zandhoven wil kwetsbare mensen en senioren digitaal ondersteunen via BEEGO

Op 10 mei 2021, over deze onderwerpen: In de pers, Oppositiewerk

Op de gemeenteraad van 25 februari stelde N-VA Zandhoven aan het CD&V-gemeentebestuur voor om samen te werken met BEEGO. “Via dit nieuwe bedrijf helpen informatica-studenten mensen aan huis of vanop afstand met alles wat digitaal is. Door samen te werken met BEEGO helpen we kwetsbare groepen en dichten we de digitale kloof die vele ouderen vaak ondervinden. In deze tijden waarin papier steeds vaker wordt geruild voor een digitaal alternatief is dat alles behalve een overbodige luxe", stelt N-VA-fractievoorzitter Monique Suls. Het gemeentebestuur stemde het punt van N-VA Zandhoven weg en beloofde de optie te onderzoeken om deze service al dan niet in eigen beheer te verlenen. “Dit is een gemiste kans”, vindt Suls. “We blijven dit punt van dichtbij opvolgen zodat we van Zandhoven een E-inclusieve gemeente kunnen maken.”

De digitale revolutie zorgt ook in ons land voor achterblijvers: meer dan een derde van de Belgen scoort zwak wat digitale vaardigheden betreft en zowat 1 op 10 gebruikt het internet niet. Vier op tien Belgen riskeren digitale uitsluiting. Gemeenteraadslid Monique Suls: “Digitale uitsluiting zorgt in een digitale wereld voor sociale uitsluiting. Dit probeert Beego tegen te gaan. Deze sociale start-up brengt getrainde informatica-studenten in contact met mensen voor we de overstap naar een online samenleving wat moeilijker loopt. De studenten geven uitleg met als doel mensen digitaal zelfredzaam te maken”.

Digicheques voor kwetsbare mensen
In Zandhoven leverden de seniorenraad en de bibliotheek in het verleden veel inspanningen om iedereen wegwijs te maken in de digitale maatschappij. Toch worden nog veel mensen niet bereikt. BEEGO beschikt over een uitgebreid aanbod voor lokale besturen. “Zo kunnen steden en gemeentes digicheques verkopen aan een gunstig tarief. Deze kunnen dan gebruikt worden als betaalmiddel voor de diensten van BEEGO. Zo wordt het gemeentelijke zorgbudget ingezet voor de juiste doelgroepen”, aldus Suls.

Zelf organiseren? Moeilijk beheersbaar
De betrokken schepen antwoordde op de zitting dat het gemeentebestuur voorstander is om dit zelf te organiseren met een werkgroep van lokale IT'ers, echter dat dit meer onderzoek en voorbereiding vraagt. “Dit beantwoordt jammer genoeg niet aan onze verwachtingen”, aldus Suls. “BEEGO biedt een oplossing op maat voor elke gemeente en kan op zeer korte termijn, binnen de maand, opgestart en uitgerold worden. Beego heeft zijn nut al bewezen bij tal van omliggende gemeenten. Het zelf ontwikkelen van een gelijkaardig systeem lijkt ons moeilijk beheersbaar en onderhoudbaar op langere termijn. Bovendien moet je je als gemeente focussen op de kerntaken. Het organiseren van een IT-dienst kun je beter uitbesteden door een professioneel georganiseerd bedrijf. Een gemiste kans.”

Meer info over BEEGO vindt u hier: https://beego.be.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is