U bent hier
Tractorsluis in Witte Hoeve (Pulderbos): pure koehandel, geen verkeersveiligheid

Tijdens de gemeenteraad van 27 februari werd de aankoop van perceeltjes grond voor de aanleg van een fietspad aan de Molenheide besproken. Hoewel deze aankoop gepresenteerd werd als een vooruitgang voor de zwakke weggebruikers, bleek al snel dat er een politieke deal achter schuilgaat. De invoering van een zone 30 en een tractorsluis in de Witte Hoeve werden als voorwaarde opgelegd door een individuele grondeigenaar, en dat stuit op scherpe kritiek van N-VA Zandhoven. Fractievoorzitter Bram Cools windt er geen doekjes om: “Dit heeft niets met verkeersveiligheid te maken, dit is pure koehandel.”
Een historisch fietspad als rookgordijn
“Het argument voor deze; zogenaamde, historische aankoop was dat het fietspad aan de Molenheide eindelijke na enkele decennia kan vervolledigd worden waarbij de veiligheid van zwakke weggebruikers vooropstaat,” zegt Cools, die in Pulderbos woont. “Maar intussen zet de gemeente letterlijk de achterdeur wagenwijd open voor zwaar landbouwverkeer in de Witte Hoeve. Wat eerst een beslissing voor de fietsers leek, blijkt in werkelijkheid een regeling op maat van één enkele bewoner.”
De opgelegde voorwaarden voor de verkoop van de grond volledig in strijd met het algemeen belang. “De zone 30? Zonder handhaving stelt dat niets voor. En de tractorsluis? Die is er enkel en alleen gekomen omdat één persoon het eiste in ruil voor de verkoop van een stuk van zijn perceel. Dit is geen beleid, dit is chantage,” aldus Cools.
Tractorsluis ten koste van verkeersveiligheid
De situatie in de Witte Hoeve was jarenlang een voorbeeld van hoe men sluipverkeer kon weren en een veilige omgeving kon creëren voor fietsers en voetgangers. “Vijf jaar geleden werd de straat geknipt om sluipverkeer te weren. Honderden fietsers, scholieren en bewoners van het nabije gelegen woonzorgcentrum maken dagelijks gebruik van deze route en straat,” zegt Cools. “Nu wordt al dat werk in één klap ongedaan gemaakt, en waarom? Omdat een landbouwer zijn tractor makkelijker wil kunnen draaien, de afstand via de Kruisdreef of de Witte Hoeve blijft even lang. Dat is toch hallucinant?”
De Witte Hoeve is simpelweg niet geschikt voor breed landbouwverkeer. “Bewoners, zelfs de enige landbouwer in de straat, vragen hier niet om. Er zijn nauwelijks uitwijkmogelijkheden. Wat gaat er gebeuren als een brede tractor een groepje schoolgaande kinderen of een bejaarde tegenkomt op dit smalle landweggetje afgebakend met bomen?”
Een deal in de achterkamers
N-VA ontdekte in de notariële akte dat deze tractorsluis een expliciete voorwaarde was voor de aankoop van de grond aan de Molenheide door het gemeentebestuur. “Dit is niet zomaar een beslissing van het bestuur, dit is letterlijk opgelegd door één persoon,” benadrukt Cools. “Het is onbegrijpelijk dat de gemeente zich laat chanteren door een individuele grondeigenaar. De betrokken schepenen zouden beter de waarheid vertellen in plaats van de realiteit te verbloemen in de pers.”
Volgens schepen Jelle Lauwereys (cd&v) zijn er nog landbouwers die vragende partij zijn voor de tractorsluis, maar Cools veegt dat argument van tafel. “Waarom staat het dan zwart op wit in de verkoopakte dat deze specifieke bewoner dit als voorwaarde heeft opgelegd? En nog volgens schepen Steven Van Staeyen zou het ene niets met het andere te maken hebben, ook al is de Witte Hoeve en het stuk va deze tractorsluis net wél gelegen op de fietsroute vanaf de Grasbaan/Molenheide naar de middelbare scholen in Malle. Noem het zoals het is: koehandel. Ten koste van de verkeersveiligheid.”
N-VA stemt tegen de tractorsluis
Hoewel N-VA de aankoop van de grond voor het fietspad in de Molenheide steunt, verzet de partij zich fel tegen de tractorsluis. “Wij willen investeren in veilige infrastructuur voor fietsers en voetgangers. Maar deze regeling schiet haar doel volledig voorbij,” besluit Cools. “We gaan niet akkoord met een verkeersmaatregel die enkel dient om één persoon een plezier te doen.”
Toch keurde de cd&v-meerderheid beide punten goed. “Een gemiste kans,” aldus N-VA Zandhoven. “Dit is geen verkeersveiligheid. Dit is een politieke deal, die de inwoners van Pulderbos en de zwakke weggebruikers de rekening in elk, opzicht laat betalen.”