U bent hier
N-VA Zandhoven eist de invoering van een drugspreventiebeleid in Zandhoven
Tijdens de afgelopen gemeenteraad van 25 april heeft N-VA-gemeenteraadslid Monique Suls het gemeentebestuur gewezen op het stijgend aantal opgerolde drugsplantages en PV’s inzake verdovende middelen in Zandhoven. Ze stelt het CD&V-gemeentebestuur voor een uitgewerkt drugspreventiebeleid in te voeren, gebaseerd op de volgende filosofie: ‘voorkomen waar kan, helpen waar nodig en bestraffen waar moet.’
“De afgelopen jaren werd onze gemeente jammer genoeg meermaals geconfronteerd met een toename van druggerelateerde feiten. Zo werd er eind november 2018 een plantage ontdekt in de Beemdweg in Pulderbos. Nog recenter was de brand in een hoeve in Zandhoven op 9 februari 2019 waarbij een plantage mee in de vlammen opging. De laatste 4 jaren worden er gemiddeld 2 nieuwe plantages ontdekt in onze gemeente (2 in 2015 – 3 in 2016 – 1 in 2017 – 3 in 2018). Het is daarbij opvallend dat de frequentiegraad in 2018 serieus is toegenomen, en dat de pijnlijke trend ook in 2019 wordt verdergezet”, zegt Monique Suls.
Bovendien werden er de laatste jaren liefst 266 PV’s inzake verdovende middelen opgemaakt in de politiezone ZARA (red. Zandhoven en Ranst), waarvan er 32 feiten werden vastgesteld met minderjarigen.
2014 : 70 (11 minderjarigen betrokkenen)
2015 : 77 (5 minderjarige betrokkenen)
2016 : 60 (7 minderjarige betrokkenen)
2017 : 59 (9 minderjarige betrokkenen)
2018: cijfers werden nog niet vrijgegeven.
Monique Suls pleit bij het gemeentebestuur voor het opmaken en uitrollen van een drugspreventiebeleid in Zandhoven, dat gebaseerd is op volgende filosofie: ‘voorkomen waar kan, helpen waar nodig en bestraffen waar moet.’ Het beleid moet daarbij gebaseerd zijn op drie peilers: preventie, hulpverlening en ordehandhaving.
- Preventie: invoeren van een preventiebeleid rond verslavingen. Dit betekent het opstarten van een samenwerking met gespecialiseerde organisaties (de Druglijn, CAW, JAC). Opstarten van preventieve-acties (banners, folders/brochures, affiches), ook naar de Zandhovense scholen toe.
- Hulpverlening: opzetten van samenwerking met organisaties die een brede expertise en ervaring hebben op het vlak van verslavingszorg. Opstellen van een drugbeleidsplan. Intergemeentelijke samenwerking op sociaal en politioneel vlak om dergelijk project op te zetten.
- Ordehandhaving: harde aanpak van zowel telers, verdelers als gebruikers van drugs.
“Wij hopen alvast dat het CD&V-gemeentebestuur onze uitgestoken hand aanneemt en dringend werk maakt van een uitgewerkt drugspreventiebeleid. Dit moet ook een absolute prioriteit zijn om op te nemen in het zonaal veiligheidsplan 2020-2025”, besluit Monique Suls.