72 extra opvangplaatsen in asielcentrum Broechem: “We zitten overvol, de openbare orde en veiligheid in Zandhoven en Ranst komen in gevaar.” - in GvA dd 04/09/2019

Op 4 september 2019, over deze onderwerpen: In de pers

Burgemeester van Ranst Johan De Ryck (N-VA) trekt aan de alarmbel nu het al overvolle asielcentrum van Broechem nog uitgebreid wordt met 72 personen. De gemeente vraagt twee extra agenten en versterking in de scholen.

Op 1 juli kreeg burgemeester De Ryck telefoon dat er in het opvangcentrum van Fedasil in Broechem een capaciteitsuitbreiding met 108 personen in woonunits zou komen. “Wij hebben hier vanuit onze lokale politiezone Zara en het schepencollege meteen tegen geprotesteerd omdat de openbare orde en veiligheid dan niet meer gegarandeerd zijn. De officiële vergunde capaciteit is 264. Momenteel zijn er 370 personen aanwezig. Een deel van de al aanwezige wooncontainers staat er zonder vergunning en er is ook al een negatief advies van de brandweer geweest.”

Uiteindelijk stelde Fedasil de tijdelijke capaciteitsuitbreiding bij tot 72 plaatsen. “Omdat intussen duidelijk is dat alleen de gemeente de vergunning kan verlenen voor zulke wooncontainers wilde Fedasil tenten zetten in de hangars, wat onze korpschef afgeraden heeft omdat die tenten in de loodsen komen waar nu de sportaccommodatie voor de asielzoekers is. Hen dat ontnemen, kan voor extra spanningen zorgen”, zegt De Ryck.

“Nu blijkt dat Fedasil die tenten tóch heeft opgesteld, blijkbaar omdat de containers te laat besteld waren”, aldus De Ryck. “We hebben te horen gekregen dat de tenten zullen verdwijnen zodra de containers in november arriveren. Zo’n wooncontainer met vier bedden mag wettelijk gezien vier maanden per kalenderjaar blijven staan. Ze kunnen dus nog twee maanden in 2019 en nadien nog tot eind april 2020 blijven.”

Geen alleenstaande mannen
Intussen dringt de gemeente Ranst aan op flankerende maatregelen. “We hebben gevraagd dat er gezinnen zouden komen in plaats van alleenstaande mannen, omdat de kans op conflicten dan lager ligt”, zegt de burgemeester. “Die kinderen zorgen wel voor extra belasting in onze scholen, omdat ze vaak nog geen Nederlands spreken. Daarom is er ondersteuning nodig voor hen.”

“We vragen ook twee extra politiekrachten, een vraag die we al herhaaldelijk gesteld hebben. Als zij zich bijna voltijds met het asielcentrum kunnen bezighouden, heeft ons korps nog voldoende mensen om de veiligheid in Ranst en Zandhoven te garanderen. Wij vragen ook een vrijstelling van ons korps voor andere evenementen. Zo hebben we dit jaar agenten moeten afstaan voor Tomorrowland. Een gemeente met een groot asielcentrum op haar grondgebied zou van deze extra taken en voetbalmatchen ontlast moeten worden. In een normaal jaar hebben we gemiddeld een tweetal tussenkomsten per maand in het asielcentrum. In 2016, bij de vorige asielcrisis, moest de politie zeshonderd manuren besteden in het asielcentrum, een verdriedubbeling.”

Tijdelijke noodoplossing
Fedasil heeft het over een “tijdelijke noodoplossing”. Het laat weten dat gemeenten een federale subsidie krijgen op basis van het aantal opvangplaatsen en dat die dus hoger wordt als er extra capaciteit bijkomt. “Het is geen bevoegdheid van Fedasil om bijkomende middelen te geven aan de politie en onderwijsinstanties”, klinkt het.

“Ik heb deze week opnieuw een brief verstuurd naar het kabinet van bevoegd minister Maggie De Block (Open Vld)”, zegt de burgemeester. “Daar luidt het dat de minister begrip heeft voor onze klachten. Maar met begrip alleen ben ik niks.”

Na de moord op de 9-jarige Palestijnse jongen Daniël in april van dit jaar in het asielcentrum van Broechem, klaagde de familie van het slachtoffer al over grote samenlevings- en veiligheidsproblemen. De oom eiste zelfs de sluiting van het opvangcentrum. De gemeente hoopte dat Broechem na die dramatische gebeurtenissen en die kritiek ontzien zou worden. “Maar het gebeurt niet”, zegt burgemeester Johan De Ryck.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is