TIJD VOOR VERANDERING IN ZANDHOVEN

VOORWOORD VAN DE VOORZITTER

UW STEMT TELT WÉL EN MAG EINDELIJK GEHOORD WORDEN!

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 haalde N-VA uit het niets 28,4% van de stemmen in Zandhoven, zo werden we met 8 zetels meteen de grootste oppositiepartij. In 2014 scoorde N-VA nergens anders zo sterk in Vlaanderen dan in het kieskanton Zandhoven. N-VA zette zijn exponentiële groei in Zandhoven met 49,53% van de stemmen voor de Kamer en 46,63% voor het Vlaams Parlement verder. Daarmee verpulverde het de tegenstand (die eindigde op < 20%)!

Onze mooie gemeente Zandhoven wordt sinds de fusie in 1976 éénzijdig bestuurd door een absolute CD&V-meerderheid. Dit heeft jammer genoeg door de jaren heen geleid tot een scheef gegroeide beleidscultuur en ‘ons-kent-ons’ mentaliteit. N-VA Zandhoven wil daar nu verandering in brengen. We willen de juiste prioriteiten stellen met meer aandacht voor élke deelgemeente: Massenhoven, Viersel, Pulle, Pulderbos en Zandhoven.
In de komende dagen ontvangt u van ons eveneens een papieren exemplaar in uw brievenbus met een voorstelling van al onze gemotiveerde kandidaten. Een gezonde mix van ervaren, nieuwe en jonge kandidaten uit onze 5 deelgemeenten.

N-VA Zandhoven wil al de inwoners van Zandhoven en haar deelgemeenten, sympathisanten, vele vrijwillige handen en medewerkers achter de schermen nu reeds bedanken voor de steun, beleidsadviezen en vele hartverwarmende reacties die we dagelijks krijgen!
Ze geven ons extra veel goesting om een nieuwe, frisse politieke wind te doen waaien die eindelijk de nodige zuurstof brengt in Zandhoven én haar deelgemeenten.

Het is tijd voor verandering in Zandhoven!

PIETER HELSEN

 

 

Verantwoordelijk, efficiënt en klantgericht besturen

Betekent voor N-VA Zandhoven:

-           spaarzaam omgaan met publieke middelen

-           een slanke en doeltreffende bedrijfsstructuur

-           het beëindigen van de jarenlange ons-kent-ons cultuur

-           een open en transparante communicatie

-           digitale en technologische vooruitgang

-           een performant personeelsbeleid

-           opwaarderen van de adviesraden en inspraak

 

Met N-VA willen we:

-         een financieel gezonde gemeente die transparant bestuurt

-         aandacht voor alle deelgemeenten

-         een efficiënte en klantgerichte dienstverlening

-         deskundig en structureel kennismanagement garanderen

-         een objectief aanspreekpunt en een neutrale dienstverlening

-         een stapsgewijze en doorgedreven digitalisering

-         een professionele personeelsorganisatie

-         deskundige, onafhankelijke en gedreven adviesraden

-           burgerbetrokkenheid bij ingrijpende beslissingen en een heldere feedback geven aan de burger

 

Een financieel gezonde gemeente die transparant bestuurt:

N-VA Zandhoven voert een spaarzaam beleid en maakt duidelijke gefundeerde keuzes.
Een gemeente werkt immers met de middelen die vrijkomen van haar inwoners en haar lokale economie.
We hanteren daarbij het principe dat er niet meer mag uitgegeven worden dan er binnenkomt.
Met N-VA komt er geen belastingverhoging van niet sturende belastingen.
We doen aan politiek om de gemeenschap te verbeteren, in het bijzonder voor de toekomstige generaties.
Er wordt daarbij aandacht besteed aan élke deelgemeente: Massenhoven, Pulderbos, Pulle, Viersel en Zandhoven. Wij vinden het belangrijk dat geen enkele deelgemeente stiefmoederlijk behandeld wordt.

 

Een efficiënte en klantgerichte dienstverlening:

N-VA Zandhoven ijvert voor een efficiënte en klantgerichte dienstverlening voor alle inwoners en wil inzetten op een vlot toegankelijke klantendienst en een goed werkend systeem voor klachtenbehandeling.

 

Volop inzetten op digitalisering en technologische vooruitgang:

Om de kerntaken van de gemeente performant uit te voeren is een stapsgewijze en doorgedreven digitalisering noodzakelijk. Bij nieuwe processen vertrekken we dus steevast vanuit een digitale manier van denken. Ook de informatiekanalen worden gedigitaliseerd, bijvoorbeeld met infoborden die real-time informatie zullen verstrekken. N-VA Zandhoven zet in op de uitwerking van een e-loket waar burgers en ondernemers eenvoudig en snel aanvragen kunnen doen.
Met ‘slimme’ toepassingen willen we het dagdagelijkse leven aangenamer en efficiënter maken (bijvoorbeeld door gebruik te maken van ‘slimme’ vuilnisbakken, ‘slimme’ meters, ‘slimme’ verlichtingspalen, enz.).

 

Deskundig kennismanagement om fier op te zijn:

N-VA Zandhoven denkt op lange termijn en zorgt voor een kennisbank die de kennis en kunde van het gemeentepersoneel in kaart brengt. Zo wordt de continuïteit van de diensten en het bestuur gewaarborgd.

De werking van de gemeentediensten wordt in procedures gegoten en gedocumenteerd.
Verzamelde kennis wordt systematisch gedocumenteerd en gedeeld binnen de diensten.
Dit bevordert het efficiënter uitvoeren en afstemmen van taken en het verzekert een consistente manier van werken.

Opdat de kwaliteit van de dienstverlening gegarandeerd blijft, zal de werking van de gemeente regelmatig grondig geëvalueerd worden.

 

Wij verzekeren een neutrale en objectieve dienstverlening:

Voor N-VA Zandhoven is neutraliteit en onpartijdigheid als gemeentebestuur een fundamenteel element van onze democratie. Die neutraliteit moet zichtbaar zijn in de werking, de deontologie en de uitstraling van het gemeentelijk bestuur.

In samenwerking met Audit Vlaanderen zal N-VA Zandhoven de interne werking van de gemeentelijke diensten in kaart brengen. Aan de hand van dit resultaat kunnen we de goede dingen handhaven en onmiddellijk verbeteringen aanbrengen waar nodig.

 

Hoe bekomen we een efficiënt, flexibel en modern personeelsbeleid?

Als gemeentebestuur waken we erover dat de gemeentelijke administratie professioneel handelt en over de nodige kennis en vaardigheden blijft beschikken om haar taken succesvol uit te voeren. Het aanwervingsbeleid en waarderingssysteem moeten voldoen aan hedendaagse aanwervingscriteria met de focus op attitude en competenties.

Aanwervingen zullen vanuit een professionele optiek uitgevoerd worden waarbij we beroep doen op een externe gespecialiseerde partner zowel voor de opmaak van de functieprofielen als het uitschrijven van vacatures en de selectie van geschikte kandidaten. Zodat iedereen met de geschikte competenties gelijke kansen krijgt.

Om de kennis van de medewerkers actueel te houden blijven we inzetten op doelgerichte vormingen en levenslang leren.

N-VA Zandhoven zal niet meer personeel inzetten dan noodzakelijk om een goede werking van het gemeentelijk apparaat te verzekeren.

We analyseren bij elk project/dienst of we onze eigen medewerkers inschakelen of de opdracht beter uitbesteden. We bundelen waar mogelijk samenhangende taken tot bredere pakketten.

De medewerkers dienen polyvalent inzetbaar te zijn. Bij vervangingen, werkpieken en uitzonderlijk werk maken we mogelijk gebruik van uitzendkrachten. Mandatarissen en personeelsleden vullen elkaar aan en geven het beleid samen vorm.

 

Onze adviesraden verdienen een opwaardering en onze burgers meer inspraak:

N-VA Zandhoven wil de verschillende adviesraden nieuw leven inblazen, desgevallend hervormen en hertekenen.
Adviesorganen zijn vandaag maar al te vaak een verlengstuk van de politieke partijen of specifieke drukkingsgroep. We willen enkel een politieke vertegenwoordiging wanneer dit decretaal wordt vereist. Op die manier houden we op een onafhankelijke manier contact met het verenigingsleven en behouden we transparantie over doelstellingen en budgetten.
We zorgen voor een open debat waarin alle actoren hun inbreng kunnen doen met een constructieve samenwerking als uitgangspunt.

Bij de start van grote projecten organiseren we informatie- en participatiemomenten via bijeenkomsten en/of via bevragingen op digitale platformen.
Burgers kunnen hun advies geven en zo creëren we een groter draagvlak onder onze burgers.

Belangrijke en ingrijpende dossiers behandelen we in onbezoldigde commissies met zowel betrokken actoren als gemeenteraadsleden van alle fracties bijvoorbeeld; voorafgaand aan de gemeenteraad.

Onze mobiliteit in de toekomst

Betekent voor N-VA Zandhoven:

-           een vlotte verkeersdoorstroming is prioritair

-           focus op verkeersveiligheid

-           weginrichting in functie van het gebruik en veiligheid

-           een stimulerend fietsbeleid

-           minder hinder door betere communicatie

 

Met N-VA willen we:

-           de Zandhovenaar veilig en comfortabel op de fiets

-           inzetten op verkeersveiligheid door het voeren van een gepast handhavingsbeleid

-           het gebruik van sluipwegen ontmoedigen door middel van een aangepaste weginrichting

-           de communicatie bij wegenwerken verbeteren

-           het gebruik van kwalitatief openbaar vervoer aanmoedigen

-           gefaseerde structurele vervanging van betonwegen

-           bekijken waar mogelijk fietsstraten kunnen gecreëerd worden in schoolomgevingen

-           sensibiliseringscampagnes opzetten voor meer respect en hoffelijkheid in het verkeer

-           het zware vrachtverkeer weren uit de dorpskernen

 

Vlotte doorstroming in een veranderend mobiliteitslandschap:

N-VA Zandhoven focust niet op dure en onbetaalbare projecten maar wel op verstandige investeringen die binnen een redelijke termijn een effectieve verbetering van de verkeerssituatie en mobiliteit opleveren op de gemeentewegen.

Doorgaand verkeer, zowel auto’s als fietsers moeten vlot en veilig kunnen rijden en waar mogelijk gescheiden worden van het plaatselijk verkeer.
Doorgaand zwaar vervoer moet uit de dorpskernen blijven! We leiden dit verkeer af langs een route waar zo weinig mogelijk inwoners nadeel van ondervinden.
Het gebruik van sluipwegen, zoals de Veerstraat in Viersel, ontmoedigen we door middel van een aangepaste weginrichting.

We stellen een concreet actieplan op met prioriteiten voor investeringen in de infrastructuur voor fietsers, voetgangers en minder mobiele weggebruikers.
Voor het aanpakken van conflictpunten wordt een verkeersscan opgemaakt.
Dit leidt tot betere en veiligere oversteekplaatsen en/of betere doorstroming voor fietsers.

Fietspaden dienen aangepast te worden aan elektrische fietsen en speed pedelecs.

De ‘varkensruggen’ als afscheiding tussen rijweg en fietspad op de Herentalsebaan in Viersel en de Pulsebaan/Boudewijnlaan in Pulle/Pulderbos, worden vervangen door een alternatief dat ‘echt’ veiligheid biedt aan zowel fietsers als automobilisten.

Opdat fietsers hun fietstraject comfortabel en veilig kunnen afleggen zal N-VA Zandhoven de trage wegen beter onderhouden, promoten én bewegwijzeren.

 

Veiligere fietsomgevingen:

We onderzoeken waar fietsstraten mogelijk en wenselijk zijn in de schoolomgevingen.
We sensibiliseren leerlingen, scholen en ouders over het fietsgebruik van en naar school.

We werken samen met de lokale handelaars en zetten acties op waarbij fietsers in de bloemetjes worden gezet.

N-VA Zandhoven geeft als gemeentebestuur het goede voorbeeld en zet maximaal in op fietsgebruik voor de eigen werking.

 

We verleiden de reizigers om het openbaar vervoer te nemen:

N-VA Zandhoven dringt aan op een degelijke uitbouw van de haltes van De Lijn en volgt de situatie concreet op.

Het wachthokje aan elke bushalte moet voorzien worden van verlichting en de drukste opstapplaatsen worden voorzien van degelijke overdekte fietsenstallingen.

Slechts zo kan de reiziger verleid worden om het openbaar vervoer te nemen.

 

Een aangepast handhavingsbeleid:

Meer snelheidscontroles in overleg met de politiezone. Het plaatsen van intelligente verkeerslichten en flitscamera’s moet snelheidsovertreders ontraden.
In een GAS-reglement voorzien we sancties voor foutparkeerders.
Foutief geparkeerde voertuigen belemmeren niet enkel de mobiliteit, ze bedreigen ook de veiligheid en leefbaarheid in onze dorpen.

 

Ruimtelijke ordening en een werkgroep als middel voor veiliger verkeer:

Bij het optrekken van een nieuwbouw zal de projectontwikkelaar verplicht worden in plaats van 1,5 parkeerplaats per wooneenheid te voorzien, minimaal 2 plaatsen te creëren.

N-VA Zandhoven wil de werkgroep ‘Veilig Verkeer Zandhoven’ meer betrekken bij het dagelijkse beleid omtrent veilig verkeer in onze gemeenten.

Deze werkgroep is immers de spreekbuis van alle Zandhovenaren via scholen, verenigingen, handelaars, senioren, …

 

Communicatie bij wegenwerken:

De communicatie bij wegenwerken dient beter afgestemd te worden om hinder te vermijden. Alternatieve routes dienen bewegwijzerd te worden met aandacht voor onze handelaars.

 

Een veilige buurt, een collectieve verantwoordelijkheid

Betekent voor N-VA Zandhoven:

-           investeren in ANPR camera’s

-           updaten BIN’s & BINZ

-           zonewerking ZARA verbeteren

-           opvolgen van de werking brandweer Zandhoven

-           alert zijn voor de veranderende maatschappij

-           een beperkt GAS-regelement kleine criminaliteit

 

Met N-VA willen we:

-           de algemene veiligheid verbeteren door zoveel mogelijk functies van ANPR-camera’s in te zetten

-           de BIN’s in de 21ste eeuw loodsen

-           een BINZ netwerk opmaken voor alle Zandhovense handelaars

-           samenwerkingsovereenkomsten met omliggende politiezones optrekken

-           onze lokale brandweermannen de nodige ondersteuning geven

-          pleiten voor gerichte bestuurlijke handhaving

 

Collectieve verantwoordelijkheid:

Veiligheid is meer dan een zaak van politie en justitie alleen. Het is een collectieve verantwoordelijkheid van de hele gemeenschap. De burger is de eerste partner van de politie in de strijd tegen criminaliteit.
N-VA Zandhoven vindt dat de BIN’s (Buurt Informatie Netwerken) toe zijn aan een update. Daarom willen we samen met de BIN’s en de politie bekijken hoe de informatie-uitwisseling efficiënter kan gemaakt worden. We denken bijvoorbeeld aan een gemeenschappelijke Whatsapp groep zodat BIN-leden, ongeacht waar ze zijn, op de hoogte kunnen gebracht worden.
Voor handelaars kan een gelijkaardige BINZ opgericht worden.

De aangesloten handelaars worden dan bij verdachte feiten (winkeldiefstal, inbraak, vandalisme, vals geld…) onmiddellijk via digitale weg verwittigd.
Door affichecampagnes in winkels speelt BINZ ook een belangrijke rol in sensibilisering en preventie.

 

Brandweerzone Rand:

N-VA Zandhoven zal blijven toezien op de goede werking van de lokale brandweer na de doorgevoerde brandweerhervorming. De gemeente blijft een rol spelen in de hulpverleningszone. Daarom willen we inzetten op een open debatcultuur in de schoot van de gemeenteraad door de werking van de brandweer met vaste tijdstippen op de agenda te zetten.

Samen met de brandweer gaan we proactief aan de slag door het verdelen van rookmelders.

We organiseren samen met de brandweer evenementen om onze inwoners warm te maken om vrijwilliger te worden in de Zandhovense brandweerpost.

 

Politie:

We gaan meer samenwerken met de omliggende politiezones om de aanrijtijden bij interventies te beperken. Ook het delen en gezamenlijk financieren van technische hulpmiddelen is aangewezen.
We onderzoeken of de politiediensten in een nieuw gebouw kunnen gevestigd worden.

 

Een veilige buurt creëren:

Veiligheid is een basisrecht en dus is het garanderen van veiligheid ook een kerntaak van de overheid. De N-VA zet in op een veilig Zandhoven en veilige deelgemeenten.

N-VA Zandhoven wil ook meer ANPR-camera’s (automatische nummerplaat herkenning) installeren langs onze invalswegen en op politievoertuigen.
Zo kunnen geseinde voertuigen onmiddellijk onderschept worden.

 

De orde handhaven:

Door het opstellen van een GAS-reglement kunnen we zogenaamde gemengde inbreuken die zich voordoen in de vorm van overlast, beteugelen.
Momenteel is dit in Zandhoven niet mogelijk vanwege het ontbreken van een GAS-reglement Hierdoor worden kleinere misdrijven in de praktijk niet vervolgd, hoewel ze wel degelijk overlast veroorzaken.
We denken hierbij aan opzettelijke beschadigingen, drugs sluikstorten of foutparkeren.

 

Bouwen aan een breed sociaal beleid

Betekent voor N-VA Zandhoven:

-           een gezinsbeleid dat jonge gezinnen ondersteunt

-           een goede gezondheidszorg

-           een inclusief beleid voor personen met een beperking

-           een onbezorgde oude dag voor onze ouderen

-           armoede herkennen en structureel aanpakken

-           het stimuleren van een sociaal beleid gericht op inburgering en activering

 

Met N-VA willen we:

-           voldoende, flexibele en betaalbare kinderopvang, ook tijdens de schoolvakanties

-           aandacht voor de verschillende gezinsvormen

-           opvoedingsondersteuning

-           een goede gezondheidszorg door de aanwezige expertise te bundelen en volop in te zetten op preventie

-           integrale toegankelijkheid voor kinderen en volwassenen met een beperking

-           ondersteuning van de mantelzorgers door toekennen van een mantelzorgpremie

-           inzetten op actief ouder worden

-           een leeftijdsvriendelijke omgeving zo lang het kan

-           specifieke aandacht voor gezinnen in armoede

-           nieuwkomers aanmoedigen om een inburgeringstraject af te werken

 

Meten is weten:

Willen we de pijnpunten binnen ons sociaal beleid gericht aanpakken, dan moeten we weten wat er vandaag speelt maar zeker ook wat er binnen 10, 20 of 30 jaar op ons afkomt. Binnen 12 jaar is 45% van de Zandhovense inwoners ouder dan 60 jaar.
Vlaamse cijfers geven aan dat een kleine 300 inwoners in Zandhoven dementie vertonen waarvan ca. 70% nog thuis woont.

Sociaal beleid gaat niet enkel over cijfers. Toch willen we een behoeftenonderzoek organiseren zodat we alle data hebben om een gefundeerd, realiseerbaar beleid op te stellen.

 

Geen woorden maar daden:

Brede ondersteuning voor jonge gezinnen, een inclusief sociaal beleid voor alle Zandhovenaars maar ook een onbezorgde oude dag. Daar staat N-VA Zandhoven voor.

Dankzij een lokaal loket wordt de aanvraag en afhandeling van kinderopvang eenvoudiger.

N-VA Zandhoven werkt gericht om onze inwoners zo lang als mogelijk thuis te laten wonen en actief te houden in onze gemeenschap. We zetten proactief in op de vergrijzing in Zandhoven. Zo plaatsen we voldoende zitbanken, voorzien we toegankelijke toiletten én voorzien we minstens éénmaal per week een sociaal restaurant.

We stellen een brochure op voor alle inwoners met praktische info rond ‘Zandhoven, een dementievriendelijke gemeente’.

 

Een warme gemeenschap:

N-VA Zandhoven is overtuigd dat hier nog grote inspanningen moeten en kunnen geleverd worden. We moeten proactief inzetten op de vergrijzing in Zandhoven.

Daarom investeren we nog meer in mantelzorg, zodat de zorgbehoevenden de hulp die ze nodig hebben kunnen krijgen uit hun eigen omgeving.
Heeft u meer zorg nodig, dan vindt u maximale professionele ondersteuning in uw eigen gemeente. Wij voorzien immers een veilige thuis in onze eigen gemeente, voor elke leeftijd.

 

Levenslang wonen:

Een specifiek meldingspunt voor eenzaamheid, zodat iedereen in onze gemeenschap al eens een bezoek krijgt of ondersteuning waar nodig.
We centraliseren alle sociale diensten in een zorgloket waarin men zijn weg én ondersteuning op maat vindt, bijvoorbeeld ook voor éénoudergezinnen. Maar evengoed doen we knelpuntwandelingen om de voetpaden voor iedereen toegankelijk te houden en hebben we in alles aandacht voor mensen met een fysieke beperking.

 

Actieve gemeenschap:

Een actieve ouderenadviesraad met een representatieve vertegenwoordiging uit alle deelgemeenten is onontbeerlijk. In samenwerking met een ouderenconsulent zorgen we ervoor dat onze inwoners langer thuis of in eigen dorp kunnen wonen.

We zetten in op meer proactieve dienstverlening om een dam te werpen tegen armoede en sociale uitsluiting.

We proberen personen met een beperking zoveel mogelijk te laten participeren aan het maatschappelijke leven.

Een lokaal bestuur in daden mét voldoende middelen.

Inburgering en activering van nieuwkomers.

N-VA Zandhoven blijft nieuwkomers aanmoedigen om een inburgeringstraject of cursus Nederlands te volgen. We zetten geen parallelle diensten op die een andere taal dan het Nederlands hanteren.

Het OCMW voert een stimulerend sociaal beleid gericht op inburgering en activering. Sociale bijstand en leefloon worden gekoppeld aan duidelijke engagementen inzake taalkennis, integratie en werkbereidheid. Bij een duidelijk gebrek aan engagement treedt het OCMW sanctionerend op.

 

Gezond leven in Zandhoven

Betekent voor N-VA Zandhoven:

-           duurzame gemeentelijke investeringen en aankopen

-           behoud en onderhoud van waardevolle bomen

-           een groene gordel door alle deelgemeenten

-           investeren in kleine landschapselementen

-           bermbeheerplan updaten

-           bijenvriendelijk dorp

-           een modern recyclagepark

 

Met N-VA willen we:

-           dat de gemeentelijke diensten duurzaam omgaan met energie, afval en milieu

-           een bomenbeheerplan opstellen

-           een ‘groen’ recreatie pad doorheen alle deelgemeenten aanleggen

-           een natuurcorridor creëren tussen onze natuurgebieden en bospercelen

-           onze bermen duurzamer inrichten en goedkoper beheren

-           van Zandhoven een bijenvriendelijke gemeente maken

-          een reorganisatie en modernisering van het recyclagepark

-           dierenleed vermijden en misbruik kordaat aanpakken

 

Een beter leefmilieu voor een gezonde toekomst:

N-VA Zandhoven wil ijveren voor de bouw van geluidsschermen langs de E313 autosnelweg in Massenhoven en Viersel.

Daarnaast willen we de uitstoot van fijn stof waar mogelijk beperken. We zien erop toe dat de nijverheidsbedrijven in onze gemeente de afgesproken normen effectief respecteren.

 

Duurzame gemeente:

N-VA Zandhoven wil blijven inzetten op duurzame of hernieuwbare energie. De bekendste voorbeelden zijn zonne-energie en windmolens. Het is belangrijk dat het opwekken van dergelijke vormen van energie geen hinder of overlast teweegbrengen voor de Zandhovenaren.

De eigen gemeentelijke diensten moeten duurzaam omgaan met energie. Duurzame gemeentelijke investeringen en aankopen moeten aan een bepaalde norm voldoen. Die norm kan vastgelegd worden in samenwerking met onze inwoners.

Bij de totstandkoming van een duurzaam beleid moeten zij betrokken worden, bijvoorbeeld door een actieve milieuraad, die gerespecteerd wordt en waarnaar geluisterd wordt.

Een CNG- en elektrisch wagenpark, fietsen voor personeel, openbare gebouwen die energieneutraal zijn om maar enkele voorbeelden te noemen, moeten bovenaan de agenda staan.

 

Bijenvriendelijk Zandhoven:

Zandhoven is een groene gemeente, maar het kan beter én goedkoper.

Openbaar domein dat nu in onbruik is of zonder openbaar nut zullen we aanplanten met inlandse bomen en heesters. Minder gras en meer bloemenweiden waarin ook gespeeld mag worden.

Door soortgelijke ingrepen creëren we een groene gordel door alle deelgemeenten van Zandhoven. Maar bovenal besparen we hier fors op de wekelijkse maaibeurten van gazons waar niemand gebruik van maakt. We vormen ze om tot groene longen in onze gemeente.
Hiermee creëren we speelhoekjes, maar ook kleine stukjes echte natuur.

Met een bermenplan zullen we onze gemeentelijke wegen kleurrijker maken.
Doch veiligheid blijft primordiaal!

 

Authentieke dorpsgezichten:

Onze gemeenten tellen tal van waardevolle bomen.
Waardevol voor de natuur, maar zeker ook voor onze dorpsgezichten. Daarom zullen we met een bomenplan alle waardevolle bomen en lanen in kaart brengen, preventief onderhoud plegen en nu al extra inheemse bomen aanplanten die deze reuzen in de toekomst moeten vervangen.

Bovendien zal dit zorgen voor minder schade na extreme weersomstandigheden die we hoe langer hoe meer ervaren.

Ook bij de heraanleg van straten zullen wij het groen extra aandacht geven en toekomstgericht aanplanten.

 

Groene aders:

Wij willen landbouwers en natuuractoren mee betrekken in ons verhaal.
Door gerichte subsidiëring willen we in Zandhoven de aanleg van kleine landschapselementen, bomenrijen en bloemenweides stimuleren.

Rondom onze dorpen zorgen we voor een publieke groene ader die goed is voor de biodiversiteit maar die ook onze landbouwbedrijven weerbaarder maken.
Bovendien zullen dit groencorridors worden tussen onze prachtige natuurgebieden die we rijk zijn.

 

Sensibiliseren:

Vanuit het principe de vervuiler betaalt stimuleren we onze inwoners om duurzaam om te springen met grondstoffen.
De gemeente rekent daarbij zoveel als mogelijk de reële kostprijs van vervuiling door aan de vervuiler/gebruiker. Daartegenover staat transparantie over prijszetting en een efficiënte dienstverlening door huisvuil ophalingen of aangepaste openingsuren op het recyclagepark.

We toetsen in samenwerking met de milieuraad af welke restfracties we nog aan huis ophalen en hoe we op maat kunnen sensibiliseren. We voorzien een actieve handhaving rond sluikstorten en zwerfvuil met een strenge aanpak van de overtreders middels een gericht GAS-reglement.

 

Een dierenvriendelijke gemeente:

N-VA Zandhoven wil dierenleed vermijden en misbruik kordaat aanpakken. Hierbij zetten we in op informatie- en sensibiliseringscampagnes rond dierenwelzijn. We nemen de bevoegdheid expliciet op in het schepencollege.

 

Publieke ruimten en gebouwen

Betekent voor N-VA Zandhoven:

-           controles op naleven vergunningsvoorschriften

-           vergroening van openbaar domein

-           optimaal gebruik openbare gebouwen

-           modernisering van de gemeentelijke gebouwen

-           digitale infoborden

 

Met N-VA willen we:

-           actieve controle op uitvoering van bouw- en milieuvoorschriften

-           alle percelen in eigendom van de gemeente, zonder praktische invulling, aanplanten

-           beschikbare schoolinfrastructuur optimaal benutten

-           openbare gebouwen en erfgoed moderniseren en authentieke elementen conserveren

-           op elk dorpsplein en in openbare gebouwen digitale informatieborden

 

Groene buffers aanleggen:

Groene buffers zijn aanplantingstroken met inheems groen opgebouwd uit verschillende lagen van ondergroei, heesters en bomen. Ze worden voorgeschreven in omgevingsvergunningen om percelen te scheiden of overlast tot een minimum te beperken. De gemeente zal actief controleren op de uitvoering van deze opgelegde voorschriften.

 

Aanplanten openbare percelen:

We planten openbare percelen zonder een specifieke bestemming aan met inheemse heesters en bomen. Ook door verwildering kunnen we stukjes natuur creëren.
Uiteindelijk moet dit voor groene corridors zorgen doorheen onze deelgemeenten. Deze percelen kunnen evengoed dienst doen als ravothoekjes voor onze kinderen.

 

Openstellen openbare gebouwen:

We investeren in de modernisering van onze openbare gebouwen en voorzien ze van duurzame energie.
Huyze Bruyneel krijgt nieuw sanitair en een gebruiksvriendelijke keuken om de verhuur van dit fraaie pand te bevorderen.
De parochiezaal in Massenhoven wordt vernieuwd en uitgerust met een multifunctionele zaal zodat zowel de schoolkinderen er kunnen turnen, verenigingen hun activiteiten kunnen uitvoeren maar waar je ook een tas koffie kan drinken.

Het moderniseren van onze authentieke gebouwen moet doordacht gebeuren mét respect voor de geschiedenis.

Buiten de schooluren stellen we onze scholen open voor verenigingen en bv. speelpleinwerking.

Voor een deel van het kerkelijk patrimonium is een nieuwe, gedeeltelijke invulling onvermijdelijk, gezien de vele parochiekerken in onze gemeente.

 

Digitalisering communicatie:

De vervuilende plakzuilen vervangen door digitale borden moet een prioriteit zijn. Gerichte communicatie met onze dorpsbewoners staat voorop. Daarbij zullen we een digitaal platform ontwikkelen waarop een brede waaier van info zal verspreid worden.

Zowel aankondigingen op straat als gerichte acties op schermen in sporthal, gemeentehuis en bibliotheek moeten onze gemeenschap op de hoogte houden van evenementen, gewijzigde verkeerssituaties of boodschappen van algemeen nut.

We zullen inwoners, verenigingen en middenstanders in dit proces betrekken.
Mede dankzij de digitalisering kunnen inwoners zich aanmelden om deze informatie via elektronische weg te ontvangen op hun PC/smartphone/tablet…

 

 

Werk en winkel in je buurt

Betekent voor N-VA Zandhoven:

-           ondernemingsvriendelijke gemeente

-           lokaal ondernemerschap stimuleren

-           kernwinkelgebied afbakenen

-           samenwerking met de middenstandsorganisaties

-           dorps- en streekmarkten

-           werken aan minder hinder

-           toerisme als economische troef

 

Met N-VA willen we:

-           dat het lokale ondernemerschap de basis vormt voor tewerkstelling en welzijn van onze burgers

-           een evenwichtige mix van handel, horeca en diensten in combinatie met andere functies zoals wonen, vrije tijd en openbaar groen in onze dorpskernen

-           dat onze inwoners blijven winkelen in Zandhoven en de kans krijgen tot het kopen van streekproducten

-           dat handelaars op de meest comfortabele manier bereikbaar blijven, ook bij wegenwerken

-           het toeristisch imago van Zandhoven versterken door de verdere uitbouw van dag- en verblijfstoerisme

-          een marketingkanaal zijn voor alle ondernemers, via het gemeenteblad, infoborden, de digitale app enz.

 

Kernversterking:

Met N-VA Zandhoven willen we de kernen van onze gemeenten koesteren en tegelijk ook versterken. Leefbaarheid staat hierbij centraal en houdt rechtstreeks verband met de aantrekkelijkheid van de kern voor zowel eigen inwoners als bezoekers. Een leefbare kern staat voor ons gelijk met een divers en kwaliteitsvol aanbod aan handel, horeca en diensten. Daarnaast zetten we ook in op toerisme en cultuur, een verzorgde publieke ruimte en toegankelijke publieke dienstverlening.

Een leefbare kern moet het hebben van regelmatig bezoek van zowel inwoners als bezoekers. We geloven in het activeren van klanten en wensen hen te stimuleren om te komen (en blijven) winkelen in Zandhoven. Daarom willen we in alle deelgemeenten het systeem van cadeaubonnen blijven ondersteunen en de trouwe klanten hiervoor belonen met bijvoorbeeld korting op culturele evenementen. Geboortepremies gaan we uitkeren met lokale cadeaubonnen.

 

Ondernemingsvriendelijke gemeente:

Het lokaal ondernemerschap vormt de basis van onze welvaart, zorgt voor tewerkstelling en draagt bij tot het welzijn van onze burgers. Daarom willen we ook maximaal kansen bieden aan zelfstandige ondernemers en bedrijven. We maken werk van een positief, open en ondersteunend beleidskader en hebben steevast oog voor de belangen van onze lokale economische actoren.

In overleg met inwoners en de lokale middenstand zetten we in op een grondige voorbereiding van wegenwerken. In de mate van het mogelijke houden we rekening met bekommernissen bij de uitvoering en wordt ingezet op fasering. Tijdens de uitvoering communiceren we als gemeente eerlijk en transparant in functie van de voortgang.
Bij grootschalige werken kan een minder-hinderbudget eventueel worden overwogen.
Extra kosten moeten wel altijd opwegen tegen de verwachte hinder.

Daarnaast zet N-VA Zandhoven in op ondersteuning van onze ondernemers tijdens de werken. We voorzien in voldoende bewegwijzering zodat onze handelaars steeds bereikbaar blijven.

We informeren de handelaars tijdig over vergoedingen of andere steunmaatregelen die zij kunnen krijgen, zowel van de gemeente als van de overheid.

 

Toerisme als troef:

Toerisme is een motor van economische ontwikkeling en creëert toegevoegde waarde.
Als regisseur spelen we een belangrijke rol door het bestaande aanbod aan toerisme en horeca te promoten en te ondersteunen.
In functie van de schaalgrootte ondersteunen we ook de ontwikkeling van nieuw en economisch interessant aanbod.

N-VA Zandhoven wil een evenwichtig en gespreid aanbod aan parkeervoorzieningen en inzetten op alle vervoersmiddelen. We houden de auto niet weg uit ons dorpscentrum en doen ook geen knip zoals het huidige masterplan voorziet. De focus moet liggen op een slimme differentiatie van parkeermogelijkheden en vervoersmiddelen in functie van wonen, werken en bezoeken.

N-VA Zandhoven wil inzetten op het versterken van het toeristisch imago van Zandhoven en het verder uitbouwen van dag- en verblijfstoerisme. We promoten onze B&B ’s en horecagelegenheden.

We bekijken waar mogelijkheid is om mobilhomes te stationeren en de nodige nutsvoorzieningen aan te leggen.

De Massenhovense jachthaven en het kanaal spelen we nog meer uit als troef.

We werken samen met streek- en hoeveproducenten om periodieke lokale markten te organiseren. Lokale markten dragen bij tot de promotie van de streekidentiteit als toeristisch product en zetten bovendien in op een korte en duurzame voedselketen.

 

Onderwijs, het hart van onze gemeenschap

Betekent voor N-VA Zandhoven:

-         een succesvolle onderwijsloopbaan voor elke jongere

-         een veilige schoolomgeving-met voldoende gemachtigde opzichters

-         meer digitale tools voorzien als didactisch materiaal

-         het samenbrengen van onderwijs en bedrijfswereld

 

 

Met N-VA willen we:

-         de verschillende schoolbesturen ondersteunen

-         nog meer inzetten op een veilige schoolomgeving

-         voldoende aandacht naar zorg voor alle leerlingen

-         een recht evenredige verdeling van de onderwijssubsidies

-         de huidige samenwerking met ZAWORA (scholengemeenschap Zandhoven/Wommelgem/Ranst) verder uitbouwen

-         de bedrijfswereld betrekken bij het onderwijs

Als gemeente hebben we een belangrijke rol als lokale aanbieder van kwaliteitsvol onderwijs.
We coördineren als onderwijsregisseur onderwijsmateries in de gemeentescholen van Massenhoven en Zandhoven.

 

Een heldere communicatie met ouders, onderwijspersoneel, leerlingen en vrijwilligers:

In overleg met de directeurs en zorgcoördinatoren van de gemeentelijke basisscholen stelt de gemeente een visietekst op zowel voor het taalbeleid, de omgang met spijbelen, drugs op school e.a. De tekst biedt een kader en houvast om op een coherente manier om te gaan met deze problematieken.

Als gemeente geven we, in het kader van aanwerving, alle kandidaten met de juiste attitude, kennis én competenties evenveel kans op een job binnen onze scholengemeenschap.

We hanteren een transparante en tijdige communicatie naar alle actoren binnen onze scholengemeenschap.

We informeren onze inwoners over het scholenaanbod, de start van de inschrijvingen en de wijze waarop.

En als Vlaamse gemeente zetten we in op Nederlands als voertaal voor alle kinderen, het onderwijspersoneel, de vrijwilligers en in het contact met de ouders.

 

Elke jongere verdient een succesvol onderwijsparcours:

N-VA Zandhoven volgt de organisatie van een integrale aanpak van leerlingen met een leer- en/of attitudeproblematiek op.

De gemeente voorziet voldoende middelen voor de inzet van zorgleerkrachten met de juiste competenties en ervaring op vlak van klas- en huiswerkbegeleiding en opvoedingsondersteuning.

We zetten in op een sterk lokaal netwerk om met alle onderwijsactoren te kunnen werken aan maximale onderwijskansen voor alle kinderen.

De oprichting van een cursuscentrum waar deskundige vrijwilligers uit onze gemeente aan de inwoners hun kennis en vaardigheden willen delen is een verrijking van het vormingsaanbod. Zo kunnen taal-, PC-, kook-, natuur-, naai-, … cursussen aangeboden worden.
De gemeente treedt op als facilitator door het aanbieden van de infrastructuur, de coördinatie en communicatie.

 

Digitalisering voor iedereen:

N-VA Zandhoven zet in op vorming rond mediawijsheid bij onze leerkrachten.

Zij liggen immers mee aan de basis van verantwoord gebruik van de digitale media door onze jongeren. Onze jongeren komen vandaag via verschillende kanalen in contact met nieuws en informatie, we moeten daarop inspelen, op toekijken en de nodige ondersteuning bieden.

N-VA Zandhoven zorgt ervoor dat er voldoende middelen ter beschikking zijn zodat de scholen kunnen investeren in digitaal didactisch materiaal om onze jongeren van kinds af de digitale taal aan te leren én om onze leerkrachten hun taken efficiënter te kunnen laten uitvoeren.

Door de inzet van digitale werkingsmiddelen ontwikkelen de vaardigheden en talenten van de leerlingen en vergroten hun toekomstkansen.

We ondersteunen ook initiatieven die bijdragen tot de digitalisering van alle inwoners, het is immers de sleutel tot volwaardige toegang van de huidige maatschappij.

 

Een veilige schoolomgeving bovenal:

N-VA Zandhoven hecht veel belang aan verkeersveiligheid en zeker aan de inrichting van de directe schoolomgeving.
We vinden dat ‘gemachtigde opzichters’ onmisbaar zijn in de directe schoolomgevingen.
En zo kan het onderwijspersoneel meer inzetten op hun kerntaken.

 

Een optimaal scholennetwerk:

De samenwerking met scholengemeenschap Zawora zetten we onverminderd verder.
Die verloopt goed maar het kan altijd beter.

Het gemeentebestuur verdeelt de onderwijssubsidies evenredig op basis van objectieve en wettelijke criteria.

 

De bedrijfswereld betrekken bij het onderwijs:

Bedrijven kunnen stageplaatsen aanbieden of organiseren een bedrijfsbezoek voor onze schoolgaande jongeren.

N-VA Zandhoven pleit voor levenslang leren en tracht in het vormingsbeleid van onze eigen gemeente lacunes op te sporen in het vormingsaanbod en waar mogelijk in te vullen én we moedigen ook nieuwe vormingsinitiatieven aan (bijvoorbeeld bij VDAB, SYNTRA, CVO, …).

Genieten van vrije tijd in Zandhoven

Betekent voor N-VA Zandhoven:

-         een bruisend verenigingsleven

-         een gemeenschapsvormend cultuurbeleid

-         ruimte en infrastructuur optimaliseren

-         meer subsidies voor een betere kwaliteit

-         speelpleinwerking voor alle kinderen

-         regierol gemeentelijke sportbeleving

 

Met N-VA willen we:

-         alle verenigingen ondersteunen als partner én hun subsidies aanzienlijk verhogen

-         de Zandhovenaar naar cultuur brengen én de cultuur naar de Zandhovenaar brengen met een ruim aanbod aan voorstellingen

-         een kwalitatieve werking voor onze verenigingen

-         elke werkdag in de zomervakantie kwalitatieve speelpleinwerking organiseren

-         als gemeente zoveel mogelijk Zandhovenaren stimuleren, activeren en begeleiden tot sporten

 

Vrije tijd vormt mee onze gemeenschap:

Van onze gemeente één grote gemeenschap maken is voor N-VA Zandhoven dé echte uitdaging. Het belang van het sociale weefsel in buurten en wijken kan niet onderschat worden.

Wat mensen in hun vrije tijd doen, draagt perfect bij aan de versterking van de sociale cohesie, verhoging van de sociale controle en zorgt voor gelukkigere en gezondere bewoners.

Dat zit in het verenigingsleven, het vrijwilligerswerk, de buurt- en wijkwerking, de jeugdwerking en het culturele en sportieve aanbod in de gemeente. Allemaal essentiële bouwstenen om mensen bij elkaar te brengen en de banden te versterken.

 

Een bruisend verenigingsleven:

De gemeente stimuleert en ondersteunt wijk-, buurt- en straatfeesten en faciliteert waar gewenst wijkoverleg.

Ze ondersteunt het verenigingsleven van Zandhoven met de nodige infrastructuur, logistieke steun, informatiedoorstroming via gemeentelijke kanalen.
Ze geeft gratis advies betreffende administratieve verplichtingen én daarenboven levert ze een inspanning om de subsidies van alle verenigingen aanzienlijk te verhogen.

N-VA staat voor gelijke behandeling van alle verenigingen.

We stimuleren jong en oud om deel te nemen aan het verenigingsleven dat voor iedereen bereikbaar en betaalbaar moet zijn.

 

De kunst van een gemeenschapsvormend cultuurbeleid:

Cultuur brengt mensen samen en draagt bij tot hun verbondenheid.
De gemeente creëert en stimuleert een omgeving waarin de lokale kunstenaars en culturele verenigingen hun talenten kunnen tonen.

We voorzien de nodige basisinfrastructuur en professionele, logistieke en administratieve ondersteuning.

We bundelen de krachten met de omliggende gemeenten om een hoogstaander en vollediger aanbod te voorzien, zowel op vlak van infrastructuur als programmatie.
Zo krijgen we een divers aanbod van podium-, literaire en beeldende kunsten en vorming.

Als Vlaamse gemeente moeten we onze eigen culturele tradities koesteren en verzekeren dat deze niet verloren gaan. Daarom zullen Vlaamse amateurkunsten, culinaire tradities en volkstradities zoals fanfares, heemkundige kring, koren, dansgroepen, vendelzwaaien enz. van een specifieke ondersteuning kunnen genieten.
Ook de 11-juli viering wordt opgewaardeerd en zal volledig in het teken van ‘Vlaanderen’ staan!

Daarbij geven we ook alle kansen aan nieuwe frisse ideeën naast de gevestigde waarden.

 

Eindelijk een volwaardige bibliotheek:

N-VA Zandhoven zet in op een professionele werking van de bibliotheek met een laagdrempelige toegang tot informatie en cultuur voor iedereen en waarbij rekening gehouden wordt met de adviezen van de beheersraad van de bibliotheek.
De bibliotheek moet een meerwaarde bieden aan het maatschappelijk debat en kennis creëren.
Ze moet over voldoende werkingsmiddelen beschikken en biedt toegang tot internet en digitale media en beschikt over een actueel aanbod.

We voorzien een nieuwe bibliotheek die voldoet aan de hedendaagse verwachtingen.
De bibliotheek draagt bij tot de ontwikkeling van onze inwoners, het is een centrale ontmoetingsplek waar mensen met elkaar in contact komen.

 

Kwaliteitsvolle ruimte en infrastructuur waarvan iedereen kan genieten:

Voor de beleving van vrije tijd voorziet de gemeente kwaliteitsvolle en duurzame infrastructuur, zowel voor kunst met een grote als met een kleine “k”. Zo voorzien we ook in een locatie voor podiumkunsten op maat van ons verenigingsleven.

We ontwikkelen onbenutte gemeentegronden tot speel- en ontmoetingsruimten en integreren er bijvoorbeeld buitensporttoestellen en rustbanken. Op die manier proberen we een parcours van sport-, rust- en ontmoetingsruimtes te creëren doorheen al onze deelgemeenten.

 

Samen werken aan kwaliteit:

We voorzien een specifiek budget voor nieuwe initiatieven en tijdelijke projecten. Gekoppeld aan subsidiereglementen die moeten zorgen voor kwaliteit, jeugdopleiding en professionele omkadering.

 

Sport en spel voor de kleinsten:

We voorzien kwaliteitsvolle en betaalbare speelpleinwerking met verantwoordelijke en gevormde begeleiders op een centraal gelegen locatie. We voorzien een aanvang- en einduur in functie van de meest reguliere werkdag van de ouders.

Regierol gemeentelijke sportbeleving.

Sport is nodig voor ons welzijn maar is ook een sterk sociaal bindmiddel.
We zorgen voor een sportbeleid met aandacht voor alle doelgroepen en met sociaal aanvaardbare tarieven.
We betrekken de kennis en expertise van de lokale sportclubs waarbij de sportdienst de regierol opneemt.