U bent hier
Opnieuw sluikstorters in Zandhoven. Hoog tijd voor GAS-boetes!
Zandhoven is sinds 1 januari 2020 de enige gemeente in de provincie Antwerpen waar je geen GAS-boete kan krijgen. Onze buurgemeente Ranst, die nochtans samen met Zandhoven één politiezone vormt, heeft wel een GAS-reglement. Zandhovens burgemeester Luc Van Hove (CD&V) liet in de media optekenen dat Zandhoven geen GAS-boetes nodig heeft: “We zijn een vreedzaam volk in de Kempen".
N-VA-afdelingsvoorzitter Dieter Stulens reageert: “Ik wil de burgemeester graag bijtreden: Zandhoven is inderdaad een vreedzaam volk in de Kempen. En inderdaad, veel hangt gewoon af van respect en gezond verstand. Echter is de reactie van onze burgemeester toch een beetje kort door de bocht door te stellen dat het alleen maar ‘kwakkelboetes’ zijn en wordt er onvoldoende duiding gegeven. Het is belangrijk dat de Zandhovenaren het bredere kader kennen en zien.”
Waarom een GAS-reglement?
Vóór de invoering van de Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS) hadden de gemeenten de bevoegdheid om politieverordeningen uit te vaardigen, zeg maar lokale wetten om de openbare orde en rust te handhaven in de gemeente.
In die tijd konden de inbreuken op deze regels enkel via het parket en het gerecht bestraft worden. Deze minder ernstige misdrijven werden vaak niet vervolgd of werd de overtreding zonder gevolg geklasseerd. Dit leidde tot een gevoel van straffeloosheid bij de overtreder.
Met de invoering van de GAS-wetgeving kunnen de gemeenten voortaan zelf de lokale overlastproblemen aanpakken. Een reeks administratieve bepalingen zijn daarom uit het Strafwetboek gehaald. De parketten worden hierdoor ontlast zodat die meer tijd en middelen kunnen inzetten tegen zwaardere criminaliteit. Bovendien zorgt deze snellere en efficiëntere bestraffing voor een betere bewustmaking bij de overtreder.
Sluikstorten niet gerechtelijk vervolgd
Onze gemeente is maar al te vaak slachtoffer geweest van sluikstorters. Denk maar aan het recent geval met de witte zakken bouwafval naast de brug aan het Boshuisje in de Boshuisweg. Maar ook de huisraad die vorig jaar gestort werd in het Waterschap in Viersel, het afval dat gevonden werd in de beek naast de Pulderdijk in Pulle, recht in natuurgebied De Lovenhoek, of in de bossen aan Het Kruis in Pulderbos. Door het ontbreken van een GAS-reglement in Zandhoven zal er enkel een proces-verbaal (PV) opgemaakt worden. Echter is nu al geweten dat hier geen gerechtelijk gevolg aan zal gegeven worden indien de overtreden alsnog gevat of betrapt wordt.
Duidelijke spelregels
“Een jammere en onbegrijpelijke zaak”, vindt Dieter Stulens. “Het gevoel van straffeloosheid zal blijven in onze gemeente en mogelijkerwijs trekt het ontbreken van een degelijk GAS-reglement in de toekomst nog meer sluikstorters aan. Uiteraard begrijp ik dat onze burgervader zich populair maakt op sociale media door verkeerdelijk de indruk te wekken dat het enkel pestboetes zijn. En uiteraard is praten altijd de eerste oplossing. Toch zullen duidelijke spelregels waarmee paal en perk gesteld worden aan allerlei vormen van openbare overlast zoals vervuiling, etc. van Zandhoven een nog aangenamere en propere gemeente maken om in te wonen.”