736.000 euro voor Vlaamse topnatuur in Zandhoven

Op 21 november 2020

Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir maakt 735.725 euro vrij om de natuur in de Kleine Netevallei te herstellen. Ruige plantensoorten die er als leefgebied dienen voor heel wat typische diersoorten worden hersteld door afgravingen en ophogingen in de Kleine Netevallei in Zandhoven. De subsidies moeten tonen hoe bepaalde ingrepen snel resultaten kunnen opleveren om de natuurdoelen, die Vlaanderen zijn opgelegd door Europa, te halen. “Naast het vele overleg is het fijn om eindelijk ook realisaties op het terrein te zien die onze natuur in Vlaanderen ten goede komen. De schup kan in Zandhoven eindelijk in de grond”, aldus Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir.

Natuurpunt Beheer gaat in Viersel (Zandhoven) een opgehoogde zone in de Kleine Netevallei afgraven om zoomvormende ruige vegetatie te herstellen. Ook het landschap zelf en verschillende beken zullen worden aangepakt. De Molenbeek wordt aangetakt op de kleine beek en de historische bedding wordt uitgegraven. Met een schuin talud wordt een extra leefgebied gecreëerd voor de aanwezige dieren zoals het zomerklokje, de blauwborst en de roerdomp. Ook de aanwezige koterij wordt afgebroken.

Ik ben blij en trots tegelijk dat onze gemeente zijn steentje kan bijdragen zodat Vlaanderen zijn Europese natuurdoelen kan halen. Daarnaast heeft de coronacrisis duidelijk gemaakt dat natuur dicht in de buurt van de mensen belangrijker is geworden dan ooit tevoren. Met deze ingrepen komen we ook daar aan tegemoet. Een win-win voor mens en natuur”, zegt Dieter Stulens, voorzitter van N-VA-Zandhoven.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is