U bent hier
Gemeentelijke verzekeringen: “CD&V-bestuur weigert recht te trekken wat al 20 jaar scheefgroeit"
Al sinds mensenheugenis worden de gemeentelijke verzekeringen in Zandhoven beheerd door de voorloper van KBC. Niet toevallig ook het verzekeringskantoor waar burgemeester Luc Van Hove voor werkt. Hoewel het sinds 1993 wettelijk verplicht is om een marktbevraging te doen voor het beheer van de gemeentelijke verzekeringen weigerde het CD&V-schepencollege tot nog toe om dat te doen. Op die manier konden andere verzekeringskantoren zich niet aanbieden om de verzekeringen van de gemeente te beheren. Op aandringen van de N-VA ging het CD&V-schepencollege uiteindelijk toch overstag. Het gemeentebestuur nam verzekeringskantoor ADD onder de arm om de procedure in goede banen te leiden. ADD is toevallig ook het dochterbedrijf -u raadt het al- KBC.
Bij een audit door Audit Vlaanderen in 2019 werd vastgesteld dat de gemeente Zandhoven, het OCMW en het AGB (autonoom gemeentebedrijf) nog nooit een marktbevraging hadden georganiseerd voor hun verzekeringen. Men stelde vast dat praktisch 95% van de verzekeringspolissen met een jaarlijkse totaalwaarde van zo ‘n 150.000 euro waren afgesloten bij KBC, de verzekeringsmaatschappij waarvoor burgemeester Luc Van Hove al jaar en dag verzekeringsagent is.
Tijdens het onderzoek werd vastgesteld dat de verzekeringsportefeuille sinds 1999, het jaar waarin Luc Van Hove zijn kantoor in Zandhoven startte, ondergebracht werd bij het kantoor van de burgemeester. Sinds die periode volgt de verzekeringsportefeuille als het ware het carrièrepad van Luc Van Hove en zijn kantoor. Zo wordt de portefeuille eind 2013 plots ondergebracht bij ‘KoHo Insurance & Services’. De zaakvoerder van KoHo is in de periode van januari 2013 tot september 2017 gelijktijdig ook commercieel adviseur voor het KBC-verzekeringskantoor van burgemeester Luc Van Hove. Op het moment dat de samenwerking wordt stopgezet, verhuist de portefeuille naar KBC-zakenkantoor Van Hooff in Oelegem. Het is hetzelfde kantoor dat het kantoor van Luc Van Hove overneemt eind 2019. Uit de audit blijkt bovendien dat het gemeentebestuur minstens sinds 1999 geen overheidsopdracht meer uitschreef voor de volledige verzekeringsportefeuille van de gemeente, hoewel ze daartoe al die tijd wél wettelijk verplicht was. Op die manier konden andere kantoren zich niet aandienen om de verzekeringen van de gemeente te beheren.
Nadat N-VA dit punt op de agenda van de gemeenteraad plaatste, kon het schepencollege niet anders dan voor het eerst een marktbevraging te doen voor de ganse verzekeringsportefeuille.
KBC-dochteronderneming leidt marktbevraging in ‘goede banen’
Opmerkelijk is dat de firma ADD uit Heverlee, een dochteronderneming van KBC Verzekeringen, werd aangesteld om de marktbevraging in goede banen te leiden. Op advies van ADD werd de verzekeringsportefeuille opgesplitst in vier delen: brand, voertuigen, arbeidsongevallen en overige. Het gedeelte voertuigen werd inmiddels toegewezen aan… KBC, dat nochtans 5% duurder is dan de collega-aanbieder AXA. Toch trok KBC kennelijk aan het langste eind. Volgens ADD had die laatste een extra troef in handen in de vorm van een ‘lokale contactpersoon in de omgeving van Zandhoven’. Dat is op z’n minst vreemd te noemen, gezien AXA wel drie lokale contacten heeft in onze gemeente. Toch keurde het schepencollege het advies zonder verpinken goed.
“Wij stellen ons serieuze vragen bij de neutraliteit van ADD als beheerder in dit dossier”, zegt Peter Smets, financieel specialist van N-VA Zandhoven. “De argumentering om opnieuw met KBC in zee te gaan, is op z’n minst merkwaardig te noemen. Dat het gemeentebestuur hier zomaar in meegaat, bewijst dat ze niet van plan zijn om wat 20 jaar scheefgroeide, eindelijk recht te trekken. Je zou bijna vermoeden dat er iemand beter van wordt. En onze inwoners, die mogen betalen”, betreurt Smets.
N-VA Zandhoven blijft dit dossier van dichtbij opvolgen en u op tijd in stond informeren.