Politiek rapport: Zandhoven - analyse van de N-VA

Op 14 februari 2022, over deze onderwerpen: In de pers, KBC-verzekeringsdossier, Oppositiewerk, Windmolendossier, Zwembaddossier

Deze week verscheen in Gazet van Antwerpen het politiek rapport over het CD&V-gemeentebestuur in Zandhoven. In de krant kreeg u een beknopte toelichting. Hieronder leest u de volledige analyse van onze voorzitter Dieter Stulens. 

Positieve punten
Zandhoven is een prachtige gemeente waar we allemaal, meer dan terecht, heel trots op mogen zijn. Onze gemeente heeft een gemotiveerde geoliede ploeg van medewerkers die dagdagelijks in de weer zijn voor het welzijn van alle Zandhovenaars. Ook onze afdeling heeft de eerste 3 jaren van deze legislatuur ondanks de problemen die de coronacrisis met zich meebracht, hard meegewerkt om van onze gemeente een nog mooiere plek te maken.

We zijn tevreden dat onze voorstellen in de aanpak van de coronacrisis ook daadwerkelijk hebben geleid tot een pakket van steunmaatregelen voor onze inwoners, de verenigingen en het bedrijfsleven. We zijn ook blij dat er eindelijk een duurzame oplossing gevonden is voor Chiro Massenhoven, maar ook voor Hockeyclub Blackbirds en voetbalvereniging K. Zandhoven SK. Dat we onze stempel hebben kunnen drukken voor een verbeterde fietsinfrastructuur. Denk maar aan de heraanleg van het fietspad op het einde van de Hofstraat, de komende afrastering in de Kerkstraat in Massenhoven… zaken die meermaals werden aangebracht door onze jong N-VA-ers. Het zijn de eerste stappen in de goede richting. Toch ligt er nog veel werk op de plank en moet onze gemeente op verschillende vlakken nog een grote inhaalbeweging doen.

Tal van verbeterpunten
Uiteraard zien we ook veel punten ter verbetering. Er wordt weinig transparant bestuurd en er is geen echte burgerparticipatie, nochtans één van de stokpaardjes van het CD&V-bestuur. We zien dat ondermeer in de manier waarop het meerjarenplan is samengesteld en waarop de adviesraden al dan niet functioneren (denk maar aan de afschaffing van de sportraad).

“Adviesraden dienen, zoals het woord ook zegt, om advies te verlenen aan het bestuur. We betreuren het dan ook dat die in Zandhoven enkel samen komen voor de schone schijn. Alles wordt eenzijdig, zonder enige inbreng, beslist door het schepencollege om de beslissingen vervolgens, puur informatief, aan de ‘adviesraad’ mee te delen. Zo degradeert het gemeentebestuur deze ‘adviesraden’ de facto tot ‘mededelingsraden’ waar enkel, maar ja mag worden geknikt”, zegt Dieter Stulens van N-VA Zandhoven.

We zien dat ook in het feit dat gemeenteraden niet online mogen worden gestreamd ondanks de vele digitale mogelijkheden die er vandaag zijn. Die ‘achterkamerpolitiek’ trekt zich ook door in de beleidskeuzes. “Kijk maar naar de grote dossiers die achter gesloten deuren bedisseld worden, zoals het zwembad (waar het CD&V-bestuur de geheime gesprekken met Plopsaqua en het éénzijdig getekende contract maandenlang voor de inwoners en de oppositie geheim hield, noch de bevolking bevroeg over de wensen en noden), de verzekeringskwestie (waar de verzekeringen van de gemeente al 20 jaar lang het carrièrepad van burgemeester Luc Van Hove volgen zonder dat andere kantoren hun diensten mochten aanbieden om die te beheren, en dat ondanks de verschillende aanmaningen van de overheid), maar ook de W-Kracht windmolens nabij de dorpskernen van Massenhoven en Viersel (waar burgemeester Luc Van Hove, ondanks dat hij al jaar en dag bezoldigd bestuurder is bij Wind4Flanders, aangaf dat hij aanvankelijk geen graten zag in de komst van twee windmolens van zijn Zoersels oud-collega en gewezen CD&V-voorzitter Ivo Van Vaerenbergh nabij de dorpskernen)."

Ondertussen blijft het ook wachten op een nieuwe bouwcode in onze gemeente, een bouwreglement zeg maar dat een kader moet zijn voor iedereen die wil bouwen in onze gemeente. Al sinds de vorige legislatuur ligt die op de tafel van de bevoegde schepen stof te vergaren. "Ondertussen vindt de burgemeester wel tijd om rap rap zijn eigen bouwgronden nog te verkavelen, onder de huidige soepelere normen. Het doet de wenkbrauwen op z’n minst fronsen. Rick de Leeuw zei ooit: Macht wordt vroeg of laat misbruikt, en meestal vroeg…"

Kortom, het zwembaddossier, de windmolens, de verkaveling van de burgemeester, de verzekeringskwestie… Stuk voor stuk dossiers waarvan het gemeentebestuur liever had dat de details het zonlicht nooit hadden gezien. Een onbegrijpelijke manier van werken voor een bestuur dat de mond vol heeft van transparantie en democratie. Als grootste oppositiepartij zullen wij dan ook de vinger aan de pols blijven houden en de Zandhovenaar op tijd en stond informeren.

Als de burgemeester tijdens de gemeenteraad zegt: “Nu ga ik iets doen wat ik nog nooit gedaan heb, meestemmen met de oppositie”, dan blijft het onze taak om zaken op te volgen die volgens ons niet door de beugel kunnen en deze blijvend aan te kaarten. Onze gemeente zit vastgeroest in verouderde structuren die al bijna 50 jaar in stand worden gehouden. De manier hoe bovenstaande dossiers de afgelopen maanden en jaren werden afgehandeld, bewijzen dat het tijd wordt voor een nieuwe wind.

Als N-VA zijn we zeker niet altijd akkoord met wat beslist wordt, al zeggen we het uiteraard ook wanneer het goed is. Wat ons echter meer stoort is de manier waarop. Het gaat ons over de beslissingen die in de schaduw worden genomen en waar het liefst zo weinig mogelijk over naar buiten treedt. Anno 2022 mag je van een bestuur toch meer verwachten.

Noodzakelijke realisaties
Tot slot hopen we dat er deze legislatuur eindelijk een doorbraak komt in het zwembaddossier. Dat er eindelijk proactief wordt geïnvesteerd in betere fietsinfrastructuur (het komende project in de Vierselbaan en Hofstraat is een stap in de goede richting) in plaats van achter de feiten aan te hollen zoals de afgelopen decennia helaas te vaak het geval was.

We kijken ook uit naar een strengere handhavingsaanpak van onder andere zwerfvuil en sluikstorten. Na jarenlang halsstarrig weigeren heeft de burgemeester de deur voor GAS-boetes nu eindelijk op een kier staan. Maar vooral de realisatie van de bouwcode, de opmaak van een klimaatactie- en waterplan met concrete en meetbare doelstellingen, maximaal inzetten op de digitalisering van onze diensten en gemeentelijke scholen, de eindelijke aanpak van het zwaar doorgaand verkeer in de dorpskernen van Massenhoven en Viersel, de uitrol van een gefundeerd mobiliteitsplan met concrete actieplannen.

Score: 6/10

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is